Huize Groenestein speelt sleutelrol in vierde Haagse politiethriller van Theo Akse

Algemeen
De overhandiging
De overhandiging (Foto: pr )

Burgemeester Jan van Zanen heeft afgelopen vrijdag het eerste exemplaar van ‘De Omerta van Groenestein’ in ontvangst genomen. Het is de vierde Haagse politiethriller van auteur Theo Akse.

In zijn nieuwe boek speelt het in 1971 gesloopte katholieke internaat Huize Groenestein een sleutelrol. Tachtig jaar lang ving het internaat aan de Loosduinseweg voornamelijk wezen en half-wezen op. Al voor de sluiting deden verhalen de ronde over misstanden in het internaat. Een aantal jaren later veroorzaakte een documentaire over het internaat veel ophef.

Moorden

In het boek worden meerdere moorden in Den Haag gepleegd. Dat begint in 1971 met een niet opgeloste moord op een broeder in het internaat. Die moord blijkt vijftig jaar later van groot belang te zijn voor het onderzoek van nieuwe moorden. In de Scheveningse haven ontploft een mysterieus zeiljacht met daarin de lichamen van drie al eerder vermoorde mannen. Onder hen de zoon van een rechter. De explosie blijkt geen ongeluk. Korte tijd later verdwijnt de rechter zelf ook.

Smokkel

De recherche komt een misdaadorganisatie op het spoor, verantwoordelijk voor de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne. Dan wordt er een criminele vastgoedmakelaar geliquideerd en blijken boven- en onderwereld volledig verweven te zijn waarbij financiële belangen boven mensenlevens zijn gesteld.

Ben Bos-serie

De Omerta van Groenestein is een hedendaagse politiethriller met sporen naar het Den Haag van de twintigste eeuw. Na de Haagse thrillers Verborgen Stroming, De Zesde Poort en De Berlage Doden is dit de vierde uit de Ben Bos-serie waarbij Akse zijn lezers wederom meeneemt door Haagse straten en Haags verleden. De afloop is heel verrassend. Een rasechte Haagse ‘Who done it’.