Zaterdag 14 mei is Nationale Molendag. Deze molen in Den Haag is die dag open

Algemeen
De Korenaer bestaat 300 jaar. Op zaterdag 14 mei draait de molen en is hij open voor publiek.
De Korenaer bestaat 300 jaar. Op zaterdag 14 mei draait de molen en is hij open voor publiek. (Foto: WM)

De Korenaer is in het kader van Nationale Molendag zaterdag 14 mei van 10.00 tot 16.30 uur open voor het publiek. Er worden rondleidingen gegeven en er is muziek. De volgende harmonie orkesten treden op: de Randstad Brass Adventure (12.30 - 13.20 uur), harmonievereniging Tavenu (14.00 - 14.50 uur) en Die Hofstädter Musikanten (15.30 - 16.20 uur).

Vereniging De Hollandse Molen, belangenvereniging van alle nog werkende oude molens in Nederland, organiseert het evenement jaarlijks. Dat doet de vereniging samen met het Gilde der Vrijwillige Molenaars. Molenaars en molengidsen vertellen hun bezoekers van alles over, en laten veel zien van dit oer-Hollandse levende monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er in veel gevallen een leuke cadeautje klaar. Op www.nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens en fiets- en wandeltochten te vinden.

Molenquiz en fotowedstrijd

Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van €450 kan worden gewonnen. De gelukkige winnaar mag overnachten en dineren in een bijzondere omgeving. Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor junioren en volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden. In de week na Nationale Molendag bepalen de publiekstemmers via de site welke fotografen het molenarrangement winnen. Onder de stemmers wordt een molenarrangement verloot.  

300 jaar

De Loosduinse molen de Korenaer bestaat bovendien 300 jaar. Dat wordt dit jaar gevierd met een aantal kleinschalige activiteiten. Meer informatie op de website www.molendekorenaer.nl.