Vrouwen uit Zuidwest richten Gulden Huis in voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen
Locatiemanager Gertie en een deel van de vrijwilligers aan het werk in het Gulden Huis.
Locatiemanager Gertie en een deel van de vrijwilligers aan het werk in het Gulden Huis. (Foto: Henriette Guest)

Een leegstaand verpleeghuis klinkt als een geschikte plek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In het Gulden Huis in Morgenstond wonen er inmiddels negentig. Maar daarvoor moest er wel iets aan het pand gebeuren. Een groep vrouwen uit de wijk stak de handen uit de mouwen.

Het Gulden Huis, op de hoek Melis Stokelaan-Steenhouwersgaarde, stond sinds najaar 2021 leeg. Nu er ruimte nodig is voor Oekraïense vluchtelingen heeft de gemeente afspraken gemaakt met eigenaar Florence. Die stelde een hele vleugel ter beschikking voor negentig mensen - voor een half jaar. “We moesten het gebouw wel technisch nalopen,” vertelt locatiemanager Gertie van Meijel. “Een wasmachineaansluiting maken bijvoorbeeld. Er stond ook nog allerlei meubilair. Florence zou dat afvoeren, maar wij konden eerst kijken wat er nog bruikbaar was.”

Tien pallets

Natuurlijk moesten de kamers van Het Gulden Huis worden ingericht voor de nieuwe bewoners. “Ineens stonden hier tien pallets met huisraad, beddengoed en handdoeken, die we in korte tijd moesten verdelen over de kamers,” zegt Van Meijel. “Toen heb ik Najat Lachhab gebeld: we hebben mensen nodig!”

Oproep

Najat Lachhab heeft een groot netwerk in Morgenstond. “Ik woon er zelf, ben er ondernemer en doe vrijwilligerswerk met onder anderen kinderen en vrouwen in de wijk,” somt ze op. “Daardoor weet ik altijd goed bij wie ik moet zijn.” Lachhab deelde de oproep voor vrijwilligers in haar netwerk. Ze hoopte op vier, vijf mensen, maar had binnen de kortste keren wel twintig aanmeldingen van Marokkaanse, Egyptische, Irakese en Hollandse vrouwen uit de wijk. Daarnaast sloten vrijwilligers van STEK (Stad en Kerk) aan.

Goed geregeld

Eenmaal aan het werk ging het razendsnel. “Eén persoon ging vooruit om het beddengoed over de bedden te verdelen, één maakte de bedden op en één ruimde overgebleven karton en plastic op,” zegt Marc Molenkamp, net als Van Meijel locatiemanager. “Alles was heel goed geregeld”

Thuis voelen

Vrijwilliger Nazihah heeft het werk met plezier gedaan. “Ik vond het een leuk initiatief waar ik graag aan mee wilde doen. Iedereen had zijn eigen taak en het ging als een speer, dat was mooi om mee te maken. We wilden het ook goed doen, je leeft toch met die mensen mee. Het voelde net alsof je ze kende. Ik trof een keer op een bed een kleurcombinatie aan die vloekte. Dat kon natuurlijk niet dus dat hebben we veranderd!” “Eén van de vrijwilligers zei: ik maak de bedden op zoals ik het voor mezelf fijn zou vinden,” vult Lachhab aan. Vrijwilliger Mona vindt het belangrijk dat vrijwilligers zich thuis voelen. “Je weet niet wat die mensen hebben meegemaakt.”

Opgelucht

Zoveel vrijwilligers meldden zich aan, dat aan het einde van de eerste dag al zes van de negen etages ingericht waren. Om het helemaal af te maken regelde Florence een plantje voor elke kamer en Tuincentrum Ockenburgh doneerde kruiden voor in de tuin. Vrijwilligers van STEK gingen kringloopwinkels af voor schilderijen. Een Oekraïense vrouw, die niet sliep van de zorgen waar ze terecht zou komen en vast even was komen kijken, liet weten dat ze erg opgelucht was: het is hier zo licht en netjes.

Helpen

Ook nu het werk gedaan is, willen veel wijkbewoners graag helpen. “In Morgenstond wonen ook veel mensen met een Poolse of Bulgaarse achtergrond,” weet Lachhab. “Er is bijvoorbeeld een groep Poolse dames die sportles krijgt van een Oekraïense lerares en die graag Oekraïense dames ook les wil geven.” Ook ideeën om te helpen bij Het Gulden Huis? Neem contact op met Socius