Eerste editie Haags Stadmakersfestival smaakt naar meer

Algemeen
De Carweide, dit was een onderdeel van festivalprogramma.
De Carweide, dit was een onderdeel van festivalprogramma. (Foto: gemeente Den Haag)

“Het is fantastisch hoe de stadmakersbeweging  zichtbaar is gemaakt, dat smaakt naar meer!”, aldus wethouder Martijn Balster tijdens de eerste editie van het Haags Stadmakersfestival afgelopen vrijdag. Een nieuwe traditie is geboren, een plek waar stadmakers, inwoners, financiers, corporaties, ambtenaren en andere partijen samenkomen om een impuls te geven aan de Haagse Stadmakersbeweging.

Samenwerking, kennis en waardering, financiering: het kwam allemaal aan bod tijdens de ruim 30 programmaonderdelen op het festival. De sfeer was positief en energiek, maar de dag maakte ook duidelijk dat de systeemwereld en leefwereld nog niet altijd op elkaar aansluiten. Het blijft daarom belangrijk elkaar op te zoeken, met elkaar in gesprek te blijven en van elkaar te leren.

Fonds

Maar het betekent ook concrete stappen zetten. Zoals Sabrina Lindemann van I’M BINCK voorstelde: “Er moet een stadmakersfonds voor Den Haag komen, zo benutten we de waarde van stadmakers in de stad”. Er is dan ook geen twijfel mogelijk over een tweede editie van het Haags Stadmakersfestival: alle handen gaan de lucht in op de vraag van gemeentesecretaris Ilma Merx. Want overduidelijk was de zoektocht naar samenwerking, verbinding en vooruitgang. Zoals Asefeh Eskandari van Nour+ het verwoordde bij de afsluiting van het festival: “Stadmaken doe je samen, laten we van elkaar leren. Samen zijn we Den Haag.”

Leefbaar

Den Haag telt vele stadmakers: actieve bewoners, initiatiefnemers, sociaal ondernemers en creatieven die waarde toevoegen aan de stad. Ze maken de stad aantrekkelijk, leefbaar, een plek waar mensen graag wonen en verblijven. In Den Haag nemen stadmakers eigen initiatief in hun stadsdeel of op stedelijk niveau. Ze richten zich op allerlei thema’s en vraagstukken. Zoals het tegengaan van leegstand, en aanleggen van voedselbossen, het meedenken met gebiedsontwikkeling en het promoten van lokale economie.