Deze manege in Den Haag is verbouwd zonder uitstoot van stikstof!

Algemeen
Met een volledig elektrische betonmolen, graafmachine en hoogwerker lukte het de manege om de overkapping zonder stikstof uit te stoten op de buitenbak te krijgen.
Met een volledig elektrische betonmolen, graafmachine en hoogwerker lukte het de manege om de overkapping zonder stikstof uit te stoten op de buitenbak te krijgen. (Foto: gemeente Den Haag)

Wethouder Liesbeth van Tongeren van duurzaamheid is onlangs op bezoek geweest bij Manege De Wildhoef in de bosjes van Pex. Aanleiding was de verbouwing die volledig zonder uitstoot van stikstof is uitgevoerd. 

De nieuwe verbouwing is geheel met elektrisch materieel gedaan. Het hele bedrijf is gasloos en de verwarming is met UV-panelen.”

De verbouwing van Manege de Wildhoef is volgens Van Tongeren een voorbeeld van hoe Den Haag in de toekomst wil bouwen. In de voortgangsbrief Duurzaamheid die dit jaar uitkwam, liet de gemeente al weten dat het voor de volksgezondheid, natuur en voedselproductie wil dat de uitstoot van stikstof drastisch omlaag gaat. Manege De Wildhoef ging hier creatief mee om en bouwde zonder stikstof uit te stoten een overkapping voor de buitenbak van de manege. Met een volledig elektrische betonmolen, graafmachine en hoogwerker kregen zij het voor elkaar. De bouw was zonder de uitstoot van stikstof en met de elektrische apparaten een stuk rustiger voor de paarden en omgeving.

Eigenaressen Aïde en Fiona Roest: “Ontzettend leuk dat de wethouder zulke oprechte interesse had in onze manege. De bouw van de overkapping was een hele operatie in Coronatijd, maar het is ons gelukt om de hele verbouwing zonder uitstoot van stikstof te doen. Een primeur in Nederland.”