In het Huygenspark werd twee weken geleden nog een regenboogbankje vernield.
In het Huygenspark werd twee weken geleden nog een regenboogbankje vernield. (Foto: gemeente Den Haag)

Den Haag deelt regenboogvlaggen uit bij Huygenspark

Algemeen

Vandaag is het de Internationale dag tegen homofobie en transfobie. Daarom wordt op het stadhuis en alle stadsdeelkantoren de inclusieve vlag gehesen, en deelt wethouder Arjen Kapteijns (emancipatie) samen met COC Haaglanden vlaggen uit in het Huygenspark. Op die manier vraagt de gemeente Den Haag aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag staat ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia). De inclusieve vlag symboliseert dat iedereen in Den Haag zichzelf mag zijn.

“Twee weken geleden is het regenboogbankje in het Huygenspark onthuld. Nog geen week later is het bankje beklad met rode verf. Het laat zien dat een dag als vandaag heel belangrijk is en nog steeds onze aandacht nodig heeft”, zegt wethouder Arjen Kapteijns. “Zodra het bankje is gereinigd en de regenboogkleuren weer zichtbaar zijn, wordt het bankje weer teruggeplaatst. Haat mag het nooit winnen van liefde. Wederzijds begrip is de sleutel tot een duurzame oplossing: een maatschappij waarin je kunt zijn wie je bent”, aldus de wethouder.

Welkom

In Den Haag mag iedereen zichzelf zijn. Dit gaat verder dan het hebben van lesbische of homoseksuele gevoelens, of het ervaren van een andere genderidentiteit. Het is voor veel Haagse inwoners nog altijd niet vanzelfsprekend om over seksuele geaardheid of genderidentiteit te praten. “Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in onze stad, zegt wethouder Kapteijns, daarom hijsen wij vandaag de inclusieve vlag en delen we vlaggen uit.”

Wereldwijd

Op deze dag staan organisaties en overheden overal in de wereld stil bij de ongelijke behandeling en discriminatie van queer personen. Discriminatie, onveiligheid en ongelijke behandeling van queer personen is vandaag de dag nog steeds aan de orde. Wereldwijd zijn er maar weinig landen die bescherming bieden tegen discriminatie of geweld omwille van seksuele geaardheid, genderidentiteit of expressie. Homoseksuele handelingen worden vandaag de dag in ruim een derde van alle landen nog steeds beschouwd als criminele daden.

Strafbaar

Pas in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Op 17 mei 1990 werd besloten om homoseksualiteit als psychische aandoening van de lijst te schrappen. In bijna de helft van alle landen ter wereld is homoseksualiteit strafbaar. In een tiental landen wordt de doodstraf opgelegd. In veel landen bestaat geen wettelijke erkenning van de identiteit van transgender of genderdiverse personen en worden intersekse personen gedwongen.

Afbeelding
Afbeelding
Varend Corso 2022 in startblokken voor vier dagen lang spektakel op het water Uit 23 jun, 12:59
Afbeelding
Utrechtsebaan gaat komend weekend weer volledig open Algemeen 23 jun, 08:48
Afbeelding
Huisartsen voeren op 1 juli actie op het Malieveld in Den Haag Algemeen 23 jun, 08:26
Afbeelding
Wie heeft voor meester Aad de missende klassenfoto? Algemeen 22 jun, 14:10
Afbeelding
Kinderen die jarig zijn op 23 juni mogen gratis naar Legoland op de boulevard Algemeen 21 jun, 14:54
Afbeelding
Komt dat zien! Zonnevlinder van 13 meter strijkt zaterdag neer op boulevard van Scheveningen Algemeen 21 jun, 14:26
Afbeelding
500 yogabeoefenaars in Atrium tijdens viering van de achtste Internationale Yoga Day Algemeen 21 jun, 09:07
Afbeelding
Haagse jongeren kunnen 250 euro vakantiegeld winnen Algemeen 20 jun, 16:31
Afbeelding
Cultuurgebouw Amare ontvangt certificaten vanwege goede toegankelijkheid en duurzaamheid Algemeen 20 jun, 13:48
Afbeelding
The Ocean Race doet over krap een jaar Den Haag weer aan Algemeen 19 jun, 09:20
Afbeelding
30-jarige fietser zwaargewond na aanrijding; Politie zoekt getuigen Algemeen 18 jun, 13:08
Afbeelding
Zwaargewonde bij steekpartij op Regentesselaan in Den Haag Algemeen 18 jun, 03:15
Afbeelding
Met ov, (deel-)fiets of (deel-)scooter naar Scheveningen of Kijkduin Algemeen 17 jun, 11:08
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.