Staking bij HTM, donderdag 2 juni geen trams en bussen

Algemeen
Donderdag 2 juni rijden er geen bussen en trams in onder andere Den Haag.
Donderdag 2 juni rijden er geen bussen en trams in onder andere Den Haag. (Foto: WM)

Omdat HTM de looneisen niet wil inwilligen, legt het personeel donderdag 2 juni de hele dag het werk neer. Dat hebben de vakbonden FNV en CNV bekend gemaakt. De staking heeft niet alleen gevolgen voor het openbaar vervoer in Den Haag, ook in Rijswijk, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg zullen geen trams en bussen van HTM rijden.

De looptijd van de huidige cao is per 1 september 2021 verstreken. HTM en de vakbonden FNV en CNV zijn al een half jaar in onderhandeling over een nieuwe cao. De bonden eisten onder andere 5 procent meer loon en een oplossing voor de werkdruk. HTM liet woensdagmiddag weten het salaris met 3.1 procent te willen verhogen. ‘Wij zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis namelijk nog niet te boven en moeten er ernstig rekening mee houden dat wij vanuit de overheid geen beschikbaarheidsvergoeding voor 2023 ontvangen’, laat de HTM weten. Ook heeft het vervoersbedrijf naar eigen zeggen geen enkele zekerheid dat het reizigersniveau dan weer terug is op het niveau van 2019. 

De bonden stelden een ultimatum dat woensdag afliep. Nu HTM het ultimatum heeft afgewezen willen de bonden met de staking op 2 juni een duidelijk signaal afgeven aan de directie van de HTM.