Varend Corso wordt nieuwe Haagse traditie

Algemeen
Het Corso is opgenomen op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.
Het Corso is opgenomen op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. (Foto: pr)

De spanning in Westland stijgt langzaam naar het kookpunt. Vrijwilligers bereiden zich voor op het opmaken van de vaartuigen die op 23, 24, 25 en 26 juni door de Westlandse, Delflandse, Rijnlandse en niet te vergeten Haagse wateren voeren. 

De ruim 40 corsoboten worden opgemaakt met vele tienduizenden bloemen en planten en dat is geen eenvoudig karwei, immers de constructies en arrangementen moeten alle weersomstandigheden kunnen doorstaan. “Het Corso is een bijzonder evenement”, zegt Sander Nieuwenhuizen, namens het bestuur verantwoordelijk voor de communicatie rondom het corso. “Het is niet voor niets opgenomen op de lijst van het UNESCO werelderfgoed.”

Afwerking

Nieuwenhuizen merkt dat de bedrijvigheid langzaamaan toeneemt. “Vooral de laatste week voor het festijn is het langs de Westlandse wateren op sommigen plaatsen net een mierennest. Vaak wordt nog tot vlak voor het vertrek aan de afwerking van de schitterende arrangementen gewerkt.

Finally Showtime

 Dit jaar is gekozen voor het thema Finally Showtime. “Finally omdat we het Corso dat we de titel Showtime hadden meegegeven, twee jaar achter elkaar vanwege corona hebben moeten afgelasten. En nu is het dan eindelijk zover, Finally Showtime.” 

Haagse wateren

Nieuwenhuizen verheugt zich vooral op zondag, de dag dat voor het eerst in de geschiedenis van het Corso, Den Haag wordt aangedaan. “Dat heeft best wat voeten in de aarde gehad, maar de aanhouders hebben gewonnen. Ik kijk er naar uit, maar vind het ook wel spannend. Het lijkt me een prachtig gezicht die bonte stoet van versierde boten door de Haagse wateren te zien varen. Ik weet ook zeker dat voor de inwoners van Den Haag op 26 juni een nieuwe traditie wordt geboren en dat ze in de toekomst jaarlijks langs de waterkant te vinden zijn om het Varend Corso te bewonderen.”