Van Cesar Zuiderwijk tot Son Mieux: de 25ste editie van Kaderock wordt echt Haags feestje!

Algemeen
Daan van der Bruggen (rechtsvoor) met een deel van de artiesten die optreden tijdens de jubileumeditie van Kaderock.
Daan van der Bruggen (rechtsvoor) met een deel van de artiesten die optreden tijdens de jubileumeditie van Kaderock. (Foto: Jos van Leeuwen)

De 25ste editie van Kaderock stond gepland voor 2020. Maar net als bij veel andere evenementen gooide ook hier corona roet in het eten. Zaterdag 4 juni is het dan zover. ‘Het kleinste grote festival van Nederland’, zoals de organisatie Kaderock zelf omschrijft, viert het jubileum met veel bekende bands. Maar ook aanstormend talent krijgt die dag een podium binnen en buiten muziekcentrum Musicon. 

Want dat is volgens de algemeen directeur van Musicon, Daan van der Bruggen, al jarenlang de kracht van Kaderock. “Vanwege de jubileumeditie zijn er dit keer meer bekende bands dan in voorgaande jaren. Maar al die jaren al geven we aanstormend Haags talent, naast de gearriveerde Haagse popiconen, tijdens het festival een podium.”

Musicon

Kaderock kan niet los worden gezien van Musicon, legt Van der Bruggen uit. “Het muziekcentrum is in 1995 opgericht door Cesar Zuiderwijk en Alex Milberg. Voor een popcentrum liggen we verder buiten het centrum van Den Haag dan je zou verwachten. Zo is het idee ontstaan dat we voor onze bekendheid iets moesten hebben waar Den Haag ieder jaar naar toe komt. Dat is dus Kaderock geworden.”

Gouden greep

Het bleek een gouden greep. Van der Bruggen: “In het begin hebben we er hard aan moeten werken om het festival op de kaart te zetten, maar al na een paar jaar moesten de straten tijdens Kaderock rondom Musicon worden afgezet.”

Mooie line-up

De 25ste editie wordt geheel in stijl gevierd met een mooie Haagse line-up en ook landelijk bekende artiesten. Onder andere Son Mieux, Sloper, de Rob Bolland band, Ragmob en Lucas Hamming laten op 4 juni op het Soestdijkseplein van zich horen. Supersister Projekt’22 en Nordin zijn ook van de partij. 

Mix van generaties

Volgens Van der Bruggen is de line-up op 4 juni een mooie mix van generaties, en is dat kenmerkend voor Kaderock. “We hebben Haagse artiesten als Cesar Zuiderwijk met zijn nieuwe band Sloper en Robert Jan Stips met zijn Supersister Projekt’22, maar ook Son Mieux, de band die net een Edison heeft gekregen en momenteel alle zalen uitverkoopt.” Die mix van generaties maakt Kaderock ook zo aantrekkelijk, vindt de algemeen directeur van Musicon. “Die zie je niet alleen op het podium, maar ook bij het publiek.”

Haagse popscene

Voor het feit dat Den Haag in de jaren vijftig en zestig in Nederland een voortrekkersrol had op het gebied van popmuziek en die tot op de dag van vandaag nog steeds vervult, heeft Van der Bruggen wel een verklaring. “In de jaren vijftig kwamen veel Indische mensen naar Den Haag. Die hadden toen al die rock ‘n roll. Veel Haagse jongens en meisjes zagen dat en wilden dat ook. Zo is die popscene in Den Haag ontstaan.” Dat de hofstad met bands als Son Mieux en Di-rect nog steeds een rol van betekenis speelt, is volgens hem te danken aan het feit dat jongeren het spelen in een bandje hier met de paplepel ingegoten krijgen. 

Muziekschool

In de opleiding van al dat muzikale talent speelt Musicon al 25 jaar een belangrijke, faciliterende rol. “De grootste muziekschool Ready To Play zit in ons pand. Het merendeel van het Haags poptalent wordt bij deze school klaargestoomd. En we hebben oefen- en cursusruimtes en een concertzaal met een capaciteit van 200 bezoekers”, vertelt Van der Bruggen. 

Publiek 

Kaderock heeft in die 25 jaar een vaste plek in het festivalseizoen verworven. “Ook mensen vanuit Rijswijk, Westland, Leiden, Delft en Rotterdam komen erop af. Al komt het merendeel van het publiek wel uit Den Haag”, weet Van der Bruggen.

Dankzij sponsors kan ook nu weer de entreeprijs van deze jubileumeditie laag worden gehouden. Aan de poort kost een kaartje 10 euro, online 5 euro (exclusief servicekosten). Jongeren tot en met 15 jaar mogen gratis naar binnen. Ga voor meer informatie en tickets naar de website www.kaderock.com