Hotel ontruimd bij zeer grote brand in restaurant op het Buitenhof

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Donny Kooistra)

De brandweer heeft een brand op het Haagse Buitenhof woensdagochtend opgeschaald naar ‘zeer grote brand’ en ‘GRIP1’.

De brand werd omstreeks 04:45 uur gemeld en lijkt te zijn ontstaan in restaurant Vapiano. Het pand bij het restaurant staat op dit moment in de steigers. 

Vanwege de brand is naastgelegen “Hotel Corona” ontruimd. De circa 30 hotelgasten en medewerkers stonden in eerste instantie buiten. De HTM heeft twee bussen ingezet waar de mensen warm in konden wachten. 

Vanwege de brand is de brandweer bezig met het aanleggen van een Groot Water Transport (GWT) uit de Hofvijver. Het (tram)verkeer is hierdoor gestremd. 

Omstreeks 05:33 uur werd er opgeschaald naar ‘GRIP 1’. Lees hier meer over GRIP. Voor de brandbestrijding en ondersteuning worden brandweereenheden ingezet uit onder andere Den Haag, Wassenaar, Wateringen, Rijswijk en Honselersdijk. 

Het was in eerste instantie zoeken naar de brandhaard, en daarom werd uit voorzorg zover opgeschaald. De betreffende panden zijn oud en hebben veel dwarsverbindingen, waardoor een brand snel uit de hand kan lopen; zoals ook ‘om de hoek’ was gebeurd bij de brand in de Passage.

De brand lijkt uiteindelijk te zijn begonnen in een kantoortje in de kelder van een pand. Hoe het vuur is ontstaan is nog niet bekend. 

Omstreeks 6:30 liet de HTM weten dat de stremming voorbij was en dat het tramverkeer weer werd hervat. Wel moesten reizigers rekening houden met vertraging.

Om 07:45 uur werd er afgeschaald naar ‘GRIP 0’. De brandweer heeft met de blusrobot LUF-60 de panden geventileerd. De hotelgasten mochten daarna weer terug naar hun hotelkamer. Het restaurant heeft naar verwachting forse rookschade opgelopen.