Dierenambulance Den Haag luidt noodklok: ‘We hebben heel hard vrijwilligers nodig!’

Algemeen
Volgens directeur Angelo Rens voelt de Dierenambulance de krapte op de arbeidsmarkt en komen er bijna geen nieuwe aanmeldingen binnen.
Volgens directeur Angelo Rens voelt de Dierenambulance de krapte op de arbeidsmarkt en komen er bijna geen nieuwe aanmeldingen binnen. (Foto: Dierenambulance Den Haag e.o.)

Ook de Dierenambulance ondervindt momenteel de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt. Nieuwe vrijwilligers melden zich nauwelijks aan. En dat terwijl er tientallen nodig zijn.  

”Sommige vrijwilligers werken hier al jaren. Andere vrijwilligers komen en gaan. We hebben een continu verloop en dus ook continu nieuwe vrijwilligers nodig. In de drukke zomermaanden beantwoorden we bijna 250 telefoontjes en rijden we ongeveer tachtig ritten per dag. Alleen al op de meldkamer hebben we dan dagelijks negen vrijwilligers nodig. We voelen de krapte op de arbeidsmarkt en ontvangen bijna geen aanmeldingen”, vertelt Angelo Rens, directeur van Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s-Gravenhage e.o..

Meeuwenseizoen

Dat de Dierenambulance in de zomer meer heeft te doen dan in de winter is volgens vrijwilligerscoördinator Huib den Heijer goed te verklaren. “Huisdieren ontsnappen doordat ramen en deuren open staan. En ook de meeuwen geven ons veel werk. In het meeuwenseizoen rijden we soms wel meer dan honderd ritten per dag.” Dat betekent veel werk, dat op dit moment over te weinig vrijwilligers moeten worden verdeeld. Den Heijer: “In de meldkamer is het voor sommige dagdelen moeilijk om een centralist te krijgen. En ook kunnen we in de zomer extra chauffeurs en dierenverzorgers goed gebruiken. Sommige chauffeurs gaan nu soms tot twee uur ‘s nachts door met rijden omdat ze eerst de klussen uitvoeren die overdag zijn blijven liggen.”

Voldoening en kick

Zelf zet Den Heijer zich al zeventien jaar lang met veel plezier  in voor de Dierenambulance. Hij kan het iedereen aanraden.  ”Het geeft ontzettend veel voldoening dat je iets kan doen voor dieren én mensen. En elke dag is anders, je weet nooit wat je die dag tegenkomt, dat geeft een kick.” Rens benadrukt dat gebrek aan kennis geen belemmering hoeft te zijn om je aan te melden als vrijwilliger bij de Dierenambulance. “Via de interne opleiding kun je je ontwikkelen tot ambulancechauffeur of centralist. Aan de basisopleiding zijn geen kosten verbonden. Het is onderdeel van ons inwerktraject”, licht hij toe.

Opleiding

En ook wil hij tot slot nog kwijt dat je niet voor iedere functie avontuurlijk ingesteld hoeft te zijn. Rens: “Als ambulancechauffeur maak je natuurlijk het nodige mee, maar we zijn ook hard op zoek naar centralisten. Als centralist hoef je niet te tillen, springen of dieren te vangen. Het is dan vooral belangrijk dat je de mensen goed te woord staat, de chauffeurs duidelijk aanstuurt en met computers om kunt gaan. We bieden dus echt voor ieder wat wils.” Interesse? Kijk op: https://dierenambulancedenhaag.nl/vacatures/.