Tijdens een hittegolf is het belangrijk om veel water te drinken. Voor ouderen zijn er ook afkoelsjaals en -vesten.
Tijdens een hittegolf is het belangrijk om veel water te drinken. Voor ouderen zijn er ook afkoelsjaals en -vesten. (Foto: WM)

Haagse ouderen onderschatten volgens onderzoek risico’s van hittegolven

Algemeen

Afkoelsjaals en -vesten, zonwerende raamfolie en klemluifels. Er zijn eenvoudige middelen voor ouderen om goed door een hittegolf te komen. Alleen worden ze juist door deze geroep vaak over het hoofd gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van De Haagse Hogeschool en de Erasmus Universiteit naar de effecten van hittegolven voor oudere stadsbewoners.

Ouderen zijn niet alleen gevoeliger voor hitte, ze wonen ook vaak op zogenaamde hitte-eilanden”, zegt onderzoeker Sylvia Bergh. Hitte-eilanden zijn plekken, veelal in steden, waar de temperaturen hoger zijn dan in andere gebieden van de stad. 

Hitteeilanden

Een onderzoeksteam onder leiding van Sylvia Bergh, senior onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzocht de situatie in Loosduinen, de Schilderswijk en Transvaal. De onderzoekers hielden enquêtes onder zelfstandig wonende ouderen, focusgroepen en interviewden professionals uit de private sector, zorginstellingen, woningcorporaties en beleidsmedewerkers. Het rapport waarin zij hun bevindingen publiceren schetst een verontrustend beeld.

Onderschatting

Waar zelfstandig wonende ouderen zich doorgaans goed redden met hulp van thuiszorg en familie, zijn zij in de zomervakantieperiode vaker alleen. Daarbij onderschatten veel van de ondervraagde ouderen het risico van hitte. Ook denken ze zelf niet snel aan eenvoudige manieren voor verkoeling zoals ventilatie, een koud voetbad of een natte handdoek.

Hoge kosten

 Oplossingen wel vaak aan wordt gedacht zijn zonneschermen, airconditioning en groene daken. Door hoge kosten en wet -en regelgeving ligt dit vaak niet binnen handbereik. Daarbij zijn oplossingen die de gemeente wel aandraagt, zoals koelcentra en bankjes in de schaduw, voor vele ouderen niet toegankelijk.

Aanbevelingen

De aanbevelingen in het rapport zijn in meeste gevallen aanzienlijk minder ingewikkeld dan gedacht. Onderzoeker Sylvia Bergh: “Zo is betere voorlichting over de risico’s van hitte en hoe je daartegen te wapenen aan ouderen een goed begin. Daarnaast bestaan er veel producten als afkoelsjaals en -vesten, zonwerende raamfolie en klemluifels.” Betere koppeling tussen de vraag van ouderen en aanbod naar dit soort oplossingen zou goed zijn. Ook kunnen woningcorporaties hun wooncomplexen voor sociale huur voorzien van koele gezamenlijke ruimtes. Verder kan de gemeente door wet- en regelgeving opgeworpen barrières wegnemen. De belangrijkste aanbeveling die de onderzoekers doen? Stel een hitteregisseur aan die boven de betrokken beleidsgebieden staat en het mandaat heeft om te werken aan een hittebestendiger stad.

Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:37
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:07
Afbeelding
Dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes vanwege sterk gestegen vraag naar elektriciteit Algemeen 3 jul, 14:26
Afbeelding
De Parade staat zeventien dagen in Westbroekpark Algemeen 2 jul, 14:25
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Algemeen 2 jul, 11:11
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Algemeen 2 jul, 11:02
Afbeelding
Persfotograaf op fiets zwaargewond na aanrijding met tram op de Loosduinseweg in Den Haag Algemeen 1 jul, 20:27
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Winkelcentrum Leidschenveen in nieuw jasje gestoken Algemeen 30 jun, 09:29
Afbeelding
2000ste afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina: ‘Ik raapte al veel afval op’ Algemeen 30 jun, 09:22
Afbeelding
Urban Trail Den Haag voert dit weekend langs én door verrassende hotspots Algemeen 29 jun, 18:47
Afbeelding
Growshop in Laak opgerold: tuinaarde naast producten voor illegale hennepteelt Algemeen 29 jun, 15:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.