Haagse ouderen onderschatten volgens onderzoek risico’s van hittegolven

Algemeen
Tijdens een hittegolf is het belangrijk om veel water te drinken. Voor ouderen zijn er ook afkoelsjaals en -vesten.
Tijdens een hittegolf is het belangrijk om veel water te drinken. Voor ouderen zijn er ook afkoelsjaals en -vesten. (Foto: WM)

Afkoelsjaals en -vesten, zonwerende raamfolie en klemluifels. Er zijn eenvoudige middelen voor ouderen om goed door een hittegolf te komen. Alleen worden ze juist door deze geroep vaak over het hoofd gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van De Haagse Hogeschool en de Erasmus Universiteit naar de effecten van hittegolven voor oudere stadsbewoners.

Ouderen zijn niet alleen gevoeliger voor hitte, ze wonen ook vaak op zogenaamde hitte-eilanden”, zegt onderzoeker Sylvia Bergh. Hitte-eilanden zijn plekken, veelal in steden, waar de temperaturen hoger zijn dan in andere gebieden van de stad. 

Hitteeilanden

Een onderzoeksteam onder leiding van Sylvia Bergh, senior onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzocht de situatie in Loosduinen, de Schilderswijk en Transvaal. De onderzoekers hielden enquêtes onder zelfstandig wonende ouderen, focusgroepen en interviewden professionals uit de private sector, zorginstellingen, woningcorporaties en beleidsmedewerkers. Het rapport waarin zij hun bevindingen publiceren schetst een verontrustend beeld.

Onderschatting

Waar zelfstandig wonende ouderen zich doorgaans goed redden met hulp van thuiszorg en familie, zijn zij in de zomervakantieperiode vaker alleen. Daarbij onderschatten veel van de ondervraagde ouderen het risico van hitte. Ook denken ze zelf niet snel aan eenvoudige manieren voor verkoeling zoals ventilatie, een koud voetbad of een natte handdoek.

Hoge kosten

 Oplossingen wel vaak aan wordt gedacht zijn zonneschermen, airconditioning en groene daken. Door hoge kosten en wet -en regelgeving ligt dit vaak niet binnen handbereik. Daarbij zijn oplossingen die de gemeente wel aandraagt, zoals koelcentra en bankjes in de schaduw, voor vele ouderen niet toegankelijk.

Aanbevelingen

De aanbevelingen in het rapport zijn in meeste gevallen aanzienlijk minder ingewikkeld dan gedacht. Onderzoeker Sylvia Bergh: “Zo is betere voorlichting over de risico’s van hitte en hoe je daartegen te wapenen aan ouderen een goed begin. Daarnaast bestaan er veel producten als afkoelsjaals en -vesten, zonwerende raamfolie en klemluifels.” Betere koppeling tussen de vraag van ouderen en aanbod naar dit soort oplossingen zou goed zijn. Ook kunnen woningcorporaties hun wooncomplexen voor sociale huur voorzien van koele gezamenlijke ruimtes. Verder kan de gemeente door wet- en regelgeving opgeworpen barrières wegnemen. De belangrijkste aanbeveling die de onderzoekers doen? Stel een hitteregisseur aan die boven de betrokken beleidsgebieden staat en het mandaat heeft om te werken aan een hittebestendiger stad.