De gemeente Den Haag verwacht dit weekend grote drukte op Scheveningen.
De gemeente Den Haag verwacht dit weekend grote drukte op Scheveningen. (Foto: Pixabay)

Met ov, (deel-)fiets of (deel-)scooter naar Scheveningen of Kijkduin

Algemeen

Het wordt dit weekend warm, ook is er in verband met Vlaggetjesdag van alles te doen in Scheveningen. In een poging om zowel Scheveningen als Kijkduin bereikbaar te houden en de overlast voor omwonenden te beperken, roep de gemeente Den Haag op om met het openbaar vervoer of (deel-)fiets of (deel-)scooter naar het strand te gaan. 

Om de komende dagen zo soepel mogelijk te laten verlopen, werkt de gemeente Den Haag met scenario’s. Vrijdag en zaterdag zet de gemeente een scenario in dat past bij grote drukte. Daar horen veel maatregelen bij die er onder meer voor zorgen dat er zo min mogelijk verkeershinder en overlast voor bewoners en bezoekers ontstaat. De situatie wordt voortdurend gemonitord zodat er steeds snel kan worden bijgestuurd.

Tijdelijke afsluitingen

Wethouder Anne Mulder (staddeel wethouder Scheveningen): “Samen met ondernemers en bewoners evalueren we drukke dagen en kijken we of we de druktescenario’s moeten aanpassen. Daarbij moeten we soms keuzes maken waar niet iedereen blij mee is, zoals tijdelijke afsluitingen of de oproep niet meer met de auto naar Scheveningen te komen. Uiteindelijk is dit de enige manier om Scheveningen aantrekkelijk te houden om te wonen en als populaire badplaats voor jong en oud. En daar heeft iedereen voordeel bij!”

Actieplan Scheveningen

Om te zorgen dat Scheveningen bereikbaar en beheersbaar blijft, heeft de gemeente Den Haag samen met bewoners en ondernemers uit de wijk een actieplan gemaakt om overlast te voorkomen.
In dit plan staan veel maatregelen om de overlast aan te pakken. Het gaat om maatregelen tegen bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval.

Druktescenario’s

Om bij drukte sneller te kunnen ingrijpen, werkt de gemeente met druktescenario’s (verschillende situaties met wisselende drukte). Dat betekent: hoe drukker het wordt, hoe meer maatregelen er zijn. Zoals inzetten van verkeersregelaars, extra politie en handhavers, of aan het afsluiten van sommige straten. Ook zijn er op de boulevard vrijwilligers van de Ambassade van Den Haag aanwezig die vragen beantwoorden, de weg wijzen en bezoekers tegelijkertijd op de ‘strandregels’ wijzen. Boulevardstewards spreken specifiek jongeren aan op ongewenst gedrag.

Monitoring

De situatie wordt voortdurend gemonitord door medewerkers ter plaatse, meldingen van onder andere het Meldpunt Overlast Scheveningen en sinds kort ook realtime kwantitatieve informatie over drukte ter plaatse en het verkeer dat Scheveningen nadert. Zo kan worden besloten om (via sociale media en borden boven de wegen) op te roepen niet meer met de auto naar Scheveningen te komen, terwijl nog niet alle parkeergarages vol zijn. Ook wordt afsluiting van Strandweg of andere (toegangs)wegen terwijl er nog een paar parkeervakken leeg zijn, niet uitgesloten. Dit om te voorkomen dat het verkeer anders volledig vastloopt.

Reisadvies

Een paar reistips voor bezoekers van binnen en buiten Den Haag: pak een (deel-)fiets, (deel-)bakfiets of (deel-)scooter of kom met het openbaar vervoer. Kom vroeg (voor 10 uur) of juist wat later (na 18.00 uur).
Met de auto? Voorkom file, en maak gebruik van Park + Beach. U parkeert uw auto in een parkeergarage in de stad en reist daarna met de tram of op de fiets in 15 minuten naar Scheveningen. Het tarief is erg aantrekkelijk: €5 voor 24 uur parkeren inclusief de tram of fiets. www.q-park.nl/parkbeach
Parkeer niet in de woonwijken waar men maximaal 60 of 120 minuten met de auto mag staan. Er wordt in de zomer streng gehandhaafd. Bij een eerste parkeerbon kan er al een wielklem worden gezet.

Openbaar vervoer.

Er zijn allerlei bus- en tramlijnen die richting Scheveningen en Kijkduin rijden. HTM adviseert om voor de actuele reisinformatie www.htm.nl en de HTMreisapp te raadplegen.

Scheveningen

Tram 1 Scheveningen Noorderstrand: het strand is ook goed bereikbaar vanaf de halten Keizerstraat en Beelden aan zee.
Tram 9, bus 21, bus 23 Scheveningen Noorderstrand
Tram 11 Scheveningen Haven: stap uit bij de halte Doornstraat of de halte Duinstraat voor de haven. Het strand is op loopafstand van de eindhalte.
Tram 12 en bus 22 Duindorp: Het Zuiderstrand ligt op loopafstand van de eindhalte. Voor Scheveningen Haven stap uit bij bushalte Duinstraat.
Tram 16 Statenkwartier: voor Scheveningen Haven stap uit bij de halte Van Boetzelaerlaan.
Bus 23, 24 en 26 Kijkduin
Bus 28 Den Haag Zuiderstrand: Scheveningen Haven is op loopafstand van de halte Statenlaan.

Kijkduin

Ook Kijkduin biedt de mogelijkheid voor een lekker stranddagje. De komende dagen verwacht HTM dan ook veel mensen te vervoeren naar en van de stranden. Er zijn allerlei bus- en tramlijnen die richting Scheveningen en Kijkduin rijden.

- Tram 1 Scheveningen Noorderstrand: het strand is ook goed bereikbaar vanaf de halten Keizerstraat en Beelden aan zee;
- Tram 9, bus 21, bus 23 Scheveningen Noorderstrand;
- Tram 11 Scheveningen Haven: stap uit bij de halte Doornstraat of de halte Duinstraat voor de haven. Het strand is op loopafstand van de eindhalte;
- Tram 12 en bus 22 Duindorp: Het Zuiderstrand ligt op loopafstand van de eindhalte. Voor Scheveningen Haven stap uit bij bushalte Duinstraat;
- Tram 16 Statenkwartier: voor Scheveningen Haven stap uit bij de halte Van Boetzelaerlaan;
- Bus 23, 24 en 26 Kijkduin;
- Bus 28 Den Haag Zuiderstrand: Scheveningen Haven is op loopafstand van de halte Statenlaan.

HTM adviseert om voor de actuele reisinformatie www.htm.nl of de HTMreisapp te raadplegen. Een belangrijke tip voor iedereen die ’s avonds van het strand naar huis wil: hou rekening met drukte en wacht niet tot de laatste tram of bus.

Afbeelding
De Parade staat zeventien dagen in Westbroekpark Algemeen 2 jul, 14:25
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Algemeen 2 jul, 11:11
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Algemeen 2 jul, 11:02
Afbeelding
Persfotograaf op fiets zwaargewond na aanrijding met tram op de Loosduinseweg in Den Haag Algemeen 1 jul, 20:27
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Winkelcentrum Leidschenveen in nieuw jasje gestoken Algemeen 30 jun, 09:29
Afbeelding
2000ste afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina: ‘Ik raapte al veel afval op’ Algemeen 30 jun, 09:22
Afbeelding
Urban Trail Den Haag voert dit weekend langs én door verrassende hotspots Algemeen 29 jun, 18:47
Afbeelding
Growshop in Laak opgerold: tuinaarde naast producten voor illegale hennepteelt Algemeen 29 jun, 15:00
Afbeelding
Huisartsen openen op Spuiplein mobiele huisartsenpraktijk voor gemeenteraadsleden Algemeen 29 jun, 13:45
Afbeelding
Haagse Praktijkschool De Poort behaalt titel ‘Excellente School’ Algemeen 29 jun, 12:07
Afbeelding
Buurtgezinnen Den Haag viert succesvol eerste jaar Algemeen 29 jun, 09:17
Afbeelding
Westlands trots vaart onder grote belangstelling door Haagse grachten Algemeen 27 jun, 09:01
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.