The Ocean Race doet over krap een jaar Den Haag weer aan

Algemeen
In 2018 vormde Den Haag het decor voor de spannendste en meest spectaculaire finish ooit,
In 2018 vormde Den Haag het decor voor de spannendste en meest spectaculaire finish ooit, (Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race)

Met nog een jaar te gaan, is het aftellen naar de komst van The Ocean Race naar Den Haag begonnen. Van 11 tot en met 15 juni 2023 is Scheveningen het middelpunt van weer een groot watersportfestijn, met als hoofdattractie de beroemdste zeilrace rond de wereld.

Het is de derde achtereenvolgende keer dat Den Haag een prominente rol speelt tijdens The Ocean Race. In 2015 was de Nederlandse stad aan zee gastheer van een pitstop in de race die wel de zwaarste test van een team in sport wordt genoemd. In 2018 vormde Den Haag het decor voor de spannendste en meest spectaculaire finish ooit, met drie boten die in de laatste mijlen de eindzege opeisten. In 2023 zal Den Haag de voorlaatste stop zijn van The Ocean Race, die op 15 januari 2023 van start gaat in Alicante, Spanje, en na zo’n 51.500 kilometer en zes maanden racen zal eindigen in Genua, Italië.

Fantastisch

“Dat de Ocean Race weer naar Den Haag komt, is voor zeilliefhebbers in Nederland fantastisch om naar uit te kijken”, aldus Carolijn Brouwer. Brouwer schreef in 2018 geschiedenis als eerste vrouwelijke bemanningslid van het winnend Dongfeng Race Team. Ze is nu adviseur van het Nederlandse Zeilteam Nextgen, dat in 2023 aan de race zal deelnemen. 

Nieuw type boot

Ook Gerd-Jan Poortman, die drie keer deelnam aan The Ocean Race en in 2018 ambassadeur was van de Haagse finish, kijkt uit naar een nieuw hoofdstuk in de zeilgeschiedenis als sportief directeur van de tussenstop in Den Haag. “The Ocean Race wordt in 2023 voor het eerst sinds lange tijd weer gevaren in twee verschillende type raceboten. Net als in de afgelopen twee edities is er de VO65 klasse, met 10 bemanningsleden mannen en vrouwen, in identieke boten,” legt Poortman uit. “Nieuw in The Ocean Race is de IMOCA 60, een zeer succesvolle bestaande Franse oceaanracer die tegenwoordig ook foilt (boven het water vliegt, red.) en zal worden gevaren met slechts vier bemanningsleden, waaronder ten minste één vrouw en een onboard reporter.” 

Warm welkom

Poortman is er net als vier jaar geleden van overtuigd dat Den Haag weer een zeer warm welkom zal bieden aan de deelnemers en duizenden zeilliefhebbers. “We grijpen de belangrijkste zeilregatta ook aan om het belang van de zorg voor onze oceaan onder de aandacht te brengen. Ook dat is een belangrijk maatschappelijk thema waar we ons voor inzetten”, besluit Poortman.

Inclusieve race

De organisatie streeft naar een 50:50 verhouding van vrouwen en mannen onder de deelnemers. Brouwer ziet het enthousiasmeren en motiveren van vrouwen en jongeren als een doel. “Ik geloof echt dat we veel jonge kinderen thuis en op de plaatselijke zeilclub kunnen inspireren. Zij moeten zien dat dromen haalbaar zijn.”