In 2018 vormde Den Haag het decor voor de spannendste en meest spectaculaire finish ooit,
In 2018 vormde Den Haag het decor voor de spannendste en meest spectaculaire finish ooit, (Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race)

The Ocean Race doet over krap een jaar Den Haag weer aan

Algemeen

Met nog een jaar te gaan, is het aftellen naar de komst van The Ocean Race naar Den Haag begonnen. Van 11 tot en met 15 juni 2023 is Scheveningen het middelpunt van weer een groot watersportfestijn, met als hoofdattractie de beroemdste zeilrace rond de wereld.

Het is de derde achtereenvolgende keer dat Den Haag een prominente rol speelt tijdens The Ocean Race. In 2015 was de Nederlandse stad aan zee gastheer van een pitstop in de race die wel de zwaarste test van een team in sport wordt genoemd. In 2018 vormde Den Haag het decor voor de spannendste en meest spectaculaire finish ooit, met drie boten die in de laatste mijlen de eindzege opeisten. In 2023 zal Den Haag de voorlaatste stop zijn van The Ocean Race, die op 15 januari 2023 van start gaat in Alicante, Spanje, en na zo’n 51.500 kilometer en zes maanden racen zal eindigen in Genua, Italië.

Fantastisch

“Dat de Ocean Race weer naar Den Haag komt, is voor zeilliefhebbers in Nederland fantastisch om naar uit te kijken”, aldus Carolijn Brouwer. Brouwer schreef in 2018 geschiedenis als eerste vrouwelijke bemanningslid van het winnend Dongfeng Race Team. Ze is nu adviseur van het Nederlandse Zeilteam Nextgen, dat in 2023 aan de race zal deelnemen. 

Nieuw type boot

Ook Gerd-Jan Poortman, die drie keer deelnam aan The Ocean Race en in 2018 ambassadeur was van de Haagse finish, kijkt uit naar een nieuw hoofdstuk in de zeilgeschiedenis als sportief directeur van de tussenstop in Den Haag. “The Ocean Race wordt in 2023 voor het eerst sinds lange tijd weer gevaren in twee verschillende type raceboten. Net als in de afgelopen twee edities is er de VO65 klasse, met 10 bemanningsleden mannen en vrouwen, in identieke boten,” legt Poortman uit. “Nieuw in The Ocean Race is de IMOCA 60, een zeer succesvolle bestaande Franse oceaanracer die tegenwoordig ook foilt (boven het water vliegt, red.) en zal worden gevaren met slechts vier bemanningsleden, waaronder ten minste één vrouw en een onboard reporter.” 

Warm welkom

Poortman is er net als vier jaar geleden van overtuigd dat Den Haag weer een zeer warm welkom zal bieden aan de deelnemers en duizenden zeilliefhebbers. “We grijpen de belangrijkste zeilregatta ook aan om het belang van de zorg voor onze oceaan onder de aandacht te brengen. Ook dat is een belangrijk maatschappelijk thema waar we ons voor inzetten”, besluit Poortman.

Inclusieve race

De organisatie streeft naar een 50:50 verhouding van vrouwen en mannen onder de deelnemers. Brouwer ziet het enthousiasmeren en motiveren van vrouwen en jongeren als een doel. “Ik geloof echt dat we veel jonge kinderen thuis en op de plaatselijke zeilclub kunnen inspireren. Zij moeten zien dat dromen haalbaar zijn.”

Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:37
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:07
Afbeelding
Dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes vanwege sterk gestegen vraag naar elektriciteit Algemeen 3 jul, 14:26
Afbeelding
De Parade staat zeventien dagen in Westbroekpark Algemeen 2 jul, 14:25
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Algemeen 2 jul, 11:11
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Algemeen 2 jul, 11:02
Afbeelding
Persfotograaf op fiets zwaargewond na aanrijding met tram op de Loosduinseweg in Den Haag Algemeen 1 jul, 20:27
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Winkelcentrum Leidschenveen in nieuw jasje gestoken Algemeen 30 jun, 09:29
Afbeelding
2000ste afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina: ‘Ik raapte al veel afval op’ Algemeen 30 jun, 09:22
Afbeelding
Urban Trail Den Haag voert dit weekend langs én door verrassende hotspots Algemeen 29 jun, 18:47
Afbeelding
Growshop in Laak opgerold: tuinaarde naast producten voor illegale hennepteelt Algemeen 29 jun, 15:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.