Links Robert de Kloe van PBTconsult en rechts Jan Zoet van Amare.
Links Robert de Kloe van PBTconsult en rechts Jan Zoet van Amare. (Foto: pr)

Cultuurgebouw Amare ontvangt certificaten vanwege goede toegankelijkheid en duurzaamheid

Algemeen

Als eerste grote cultuurgebouw in Nederland heeft het Haagse Amare het Internationaal Toegankelijkheids Symbool Keurmerk (ITS) gekregen. Deze wordt uitgereikt door PBTconsult namens de Nederlandse koepelorganisatie Iederin, voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet worden voldaan aan strenge eisen. Zo moet het gebouw bijvoorbeeld goed toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel, maar ook voor mensen met een visuele beperking. Het keurmerk is afgelopen vrijdag uitgereikt aan Amare.

Wethouder stadsontwikkeling Anne Mulder: ‘’We zijn ontzettend blij dat Amare het ITS keurmerk heeft gekregen. Al bij de start van de bouw is besloten dat het nieuwe cultuurgebouw van de hele stad moet zijn en dus ook geschikt voor iedereen. Met het keurmerk tonen we aan dat we hierin zijn geslaagd. Ik vind het belangrijk dat alle Hagenaars kunnen genieten van het mooie culturele aanbod van Amare.’’

Duurzaamheid

Naast het ITS keurmerk heeft Amare ook het BREEAM-NL Excellent certificaat ontvangen. Met de zogeheten Building Research Establishment Environmental Assessment (BREEAM) certificeringsmethode worden sinds 2009 gebouwen beoordeeld op duurzaamheidscriteria. Zo wordt gekeken naar energieverbruik van het gebouw, het binnenklimaat en met welke materialen is gebouwd. Het is een internationaal erkende certificeringsmethode die meer dan 10 jaar bestaat. Amare is het eerste en voorlopig enige grote culturele gebouw in Nederland dat het predicaat ‘Excellent’ heeft ontvangen. Aan dit predicaat zijn strenge eisen verbonden op het gebied van energiebesparing en duurzaam gebruik van grondstoffen.

Amare Den Haag

Amare is sinds 2021 het nieuwe huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting aan het Spuiplein in Den Haag. Een splinternieuw gebouw met concertzalen, een theaterzaal, studio’s, les- en repetitieruimtes, horeca en nog veel meer. Stichting Amare is verantwoordelijk voor het beheer en de programmering van dit grootste cultuurgebouw van Nederland, dat ook het huis is voor het Residentie Orkest Den Haag, Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Het gebouw is ontworpen door de architecten Patrick Fransen van NOAHH | Network Oriented Architecture en Jo Coenen van Jo Coenen Architects & Urbanists, de aannemer is bouwcombinatie Cadanz. Amare is ongeveer 125 meter lang, 70 meter breed en bijna 40 meter hoog.

Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:37
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:07
Afbeelding
Dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes vanwege sterk gestegen vraag naar elektriciteit Algemeen 3 jul, 14:26
Afbeelding
De Parade staat zeventien dagen in Westbroekpark Algemeen 2 jul, 14:25
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Algemeen 2 jul, 11:11
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Algemeen 2 jul, 11:02
Afbeelding
Persfotograaf op fiets zwaargewond na aanrijding met tram op de Loosduinseweg in Den Haag Algemeen 1 jul, 20:27
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Winkelcentrum Leidschenveen in nieuw jasje gestoken Algemeen 30 jun, 09:29
Afbeelding
2000ste afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina: ‘Ik raapte al veel afval op’ Algemeen 30 jun, 09:22
Afbeelding
Urban Trail Den Haag voert dit weekend langs én door verrassende hotspots Algemeen 29 jun, 18:47
Afbeelding
Growshop in Laak opgerold: tuinaarde naast producten voor illegale hennepteelt Algemeen 29 jun, 15:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.