Wie heeft voor meester Aad de missende klassenfoto?

Algemeen
Meester Aad mist nog één klassenfoto in zijn fotoalbum.
Meester Aad mist nog één klassenfoto in zijn fotoalbum. (Foto:GvdIJ)

Meester Aad Borsboom van de Koos Meindertsschool in Houtwijk gaat eind volgende maand met pensioen. Voor hij afscheid neemt, heeft hij nog één wens. “Wie kan mij helpen aan de missende klassenfoto uit het schooljaar 2016-2017?”

Gerard van den IJssel

Officieel stopt Aad Borsboom op 1 september, maar 8 juli is al zijn laatste schooldag. “Ik werk drie dagen per week, dus het is nu echt de dagen aftellen”, zegt de 66-jarige onderwijzer die in 1981 zijn loopbaan begon op De Jonge Wereld aan het Castricumplein. “Daar heb ik twee jaar voor de klas gestaan tot ik weg moest vanwege een dalend leerlingenaantal. De Schakel begon hier toen met nieuwbouw, dus ik kon gelijk weer aan de slag.” Later is de school gefuseerd met basisschool Nutshage en kreeg het de nieuwe naam Koos Meindertsschool, vernoemd naar de bekende Loosduinse kinderboekenschrijver. “Ik loop dus al 39 jaar rond op deze plek”, zegt meester Aad. “Ik heb het al die jaren ontzettend naar mijn zin gehad en gelukkig steeds met collega’s mogen werken waarmee ik goed kon opschieten.”

Elke dag feest

Gevraagd naar de opmerkelijkste veranderingen in zijn ruim vier decennia als leraar, noemt Borsboom twee zaken. “De grootste verandering is de omschakeling van volledig klassikaal onderwijs naar steeds meer individuele aandacht en onderwijs op maat voor de kinderen. En alle technologische veranderingen natuurlijk, de computers, de digiborden, alle kinderen die nu een tablet hebben. Er wordt weinig meer met de hand geschreven. Alles gaat nu via de digitale weg.” Toch is er volgens de meester in de kern eigenlijk niets veranderd. “Het gaat uiteraard nog steeds om de kinderen. Dat vond en vind ik het gaafste van dit werk. Het is nog steeds bijna elk dag een feest om met deze kinderen te werken. Geen dag is hetzelfde.” Na enig aarzelen noemt Borsboom één ontwikkeling die hem minder pleziert. “Het gedoe eromheen. Er zijn steeds meer vergaderingen. Alles moet tegenwoordig geregistreerd worden. Dat is misschien wel logisch, maar we zijn er volgens mij wel een beetje in doorgeschoten.”

Missende klassenfoto

Dan haalt Aad Borsboom een dik fotoboek tevoorschijn met klassenfoto’s van al zijn groepen sinds 1983. “Ik heb de foto’s altijd bewaard en toen ik eenmaal besloot om te stoppen, ben ik ze allemaal bij elkaar gaan zoeken om in een fotoalbum te doen.” Zo ontdekte Aad dat hij vier foto’s mistte. Inmiddels zijn drie daarvan boven water. Alleen de klassenfoto van het schooljaar 2016-2017 ontbreekt nog. “Ik hoop echt dat iemand deze nog heeft liggen en mij kan helpen”, zegt Borsboom terwijl hij door het album bladert. “Als ik al deze kopjes weer zie, vraag ik me toch af wat er van iedereen terecht is gekomen. Zijn hun wensen en dromen uitgekomen? Zijn ze geworden wat ze wilden worden.” Van drie leerlingen weet Borsboom dat precies. “Silvia, Marieke en Sanne die bij mij in de klas hebben gezeten, werken hier nu als docent.” Anderen komt hij soms op straat tegen, of hebben inmiddels zelf weer kinderen die naar de Koos Meindertsschool gaan. “Dat was misschien wel het mooiste. Dat je als leraar een beetje mee hebt geholpen om deze mensen te vormen.”

Afscheid met barbecue

Op 1 juli neemt Aad Borsboom officieel afscheid van zijn (oud)collega’s tijdens een barbecue op het schoolplein. Of de kinderen ook iets voorbereiden, weet de meester nog niet. “Ik ben wel een paar keer de klas uitgestuurd, dus ik denk het wel. Maar ik laat me graag verrassen. En als ze niets doen, is het ook goed. Ik snap best dat het voor hen minder belangrijk is dan voor mij.” Met de school heeft Aad afgesproken dat ze hem het eerste jaar mogen bellen als hij toch nog ergens voor nodig is. “Als het slecht weer is kom ik dan gelijk. Maar als het mooi weer is, is de kans groot dat ik op de fiets zit of op de tennisbaan sta.”