Meester Aad mist nog één klassenfoto in zijn fotoalbum.
Meester Aad mist nog één klassenfoto in zijn fotoalbum. (Foto:GvdIJ)

Wie heeft voor meester Aad de missende klassenfoto?

Algemeen

Meester Aad Borsboom van de Koos Meindertsschool in Houtwijk gaat eind volgende maand met pensioen. Voor hij afscheid neemt, heeft hij nog één wens. “Wie kan mij helpen aan de missende klassenfoto uit het schooljaar 2016-2017?”

Gerard van den IJssel

Officieel stopt Aad Borsboom op 1 september, maar 8 juli is al zijn laatste schooldag. “Ik werk drie dagen per week, dus het is nu echt de dagen aftellen”, zegt de 66-jarige onderwijzer die in 1981 zijn loopbaan begon op De Jonge Wereld aan het Castricumplein. “Daar heb ik twee jaar voor de klas gestaan tot ik weg moest vanwege een dalend leerlingenaantal. De Schakel begon hier toen met nieuwbouw, dus ik kon gelijk weer aan de slag.” Later is de school gefuseerd met basisschool Nutshage en kreeg het de nieuwe naam Koos Meindertsschool, vernoemd naar de bekende Loosduinse kinderboekenschrijver. “Ik loop dus al 39 jaar rond op deze plek”, zegt meester Aad. “Ik heb het al die jaren ontzettend naar mijn zin gehad en gelukkig steeds met collega’s mogen werken waarmee ik goed kon opschieten.”

Elke dag feest

Gevraagd naar de opmerkelijkste veranderingen in zijn ruim vier decennia als leraar, noemt Borsboom twee zaken. “De grootste verandering is de omschakeling van volledig klassikaal onderwijs naar steeds meer individuele aandacht en onderwijs op maat voor de kinderen. En alle technologische veranderingen natuurlijk, de computers, de digiborden, alle kinderen die nu een tablet hebben. Er wordt weinig meer met de hand geschreven. Alles gaat nu via de digitale weg.” Toch is er volgens de meester in de kern eigenlijk niets veranderd. “Het gaat uiteraard nog steeds om de kinderen. Dat vond en vind ik het gaafste van dit werk. Het is nog steeds bijna elk dag een feest om met deze kinderen te werken. Geen dag is hetzelfde.” Na enig aarzelen noemt Borsboom één ontwikkeling die hem minder pleziert. “Het gedoe eromheen. Er zijn steeds meer vergaderingen. Alles moet tegenwoordig geregistreerd worden. Dat is misschien wel logisch, maar we zijn er volgens mij wel een beetje in doorgeschoten.”

Missende klassenfoto

Dan haalt Aad Borsboom een dik fotoboek tevoorschijn met klassenfoto’s van al zijn groepen sinds 1983. “Ik heb de foto’s altijd bewaard en toen ik eenmaal besloot om te stoppen, ben ik ze allemaal bij elkaar gaan zoeken om in een fotoalbum te doen.” Zo ontdekte Aad dat hij vier foto’s mistte. Inmiddels zijn drie daarvan boven water. Alleen de klassenfoto van het schooljaar 2016-2017 ontbreekt nog. “Ik hoop echt dat iemand deze nog heeft liggen en mij kan helpen”, zegt Borsboom terwijl hij door het album bladert. “Als ik al deze kopjes weer zie, vraag ik me toch af wat er van iedereen terecht is gekomen. Zijn hun wensen en dromen uitgekomen? Zijn ze geworden wat ze wilden worden.” Van drie leerlingen weet Borsboom dat precies. “Silvia, Marieke en Sanne die bij mij in de klas hebben gezeten, werken hier nu als docent.” Anderen komt hij soms op straat tegen, of hebben inmiddels zelf weer kinderen die naar de Koos Meindertsschool gaan. “Dat was misschien wel het mooiste. Dat je als leraar een beetje mee hebt geholpen om deze mensen te vormen.”

Afscheid met barbecue

Op 1 juli neemt Aad Borsboom officieel afscheid van zijn (oud)collega’s tijdens een barbecue op het schoolplein. Of de kinderen ook iets voorbereiden, weet de meester nog niet. “Ik ben wel een paar keer de klas uitgestuurd, dus ik denk het wel. Maar ik laat me graag verrassen. En als ze niets doen, is het ook goed. Ik snap best dat het voor hen minder belangrijk is dan voor mij.” Met de school heeft Aad afgesproken dat ze hem het eerste jaar mogen bellen als hij toch nog ergens voor nodig is. “Als het slecht weer is kom ik dan gelijk. Maar als het mooi weer is, is de kans groot dat ik op de fiets zit of op de tennisbaan sta.”


Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:37
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:07
Afbeelding
Dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes vanwege sterk gestegen vraag naar elektriciteit Algemeen 3 jul, 14:26
Afbeelding
De Parade staat zeventien dagen in Westbroekpark Algemeen 2 jul, 14:25
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Algemeen 2 jul, 11:11
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Algemeen 2 jul, 11:02
Afbeelding
Persfotograaf op fiets zwaargewond na aanrijding met tram op de Loosduinseweg in Den Haag Algemeen 1 jul, 20:27
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Winkelcentrum Leidschenveen in nieuw jasje gestoken Algemeen 30 jun, 09:29
Afbeelding
2000ste afvalknijper uitgereikt aan 10-jarige Lina: ‘Ik raapte al veel afval op’ Algemeen 30 jun, 09:22
Afbeelding
Urban Trail Den Haag voert dit weekend langs én door verrassende hotspots Algemeen 29 jun, 18:47
Afbeelding
Growshop in Laak opgerold: tuinaarde naast producten voor illegale hennepteelt Algemeen 29 jun, 15:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.