Buurtgezinnen Den Haag viert succesvol eerste jaar

Algemeen
Wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal en coördinator Emmy Zuijdwijk.
Wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal en coördinator Emmy Zuijdwijk. (Foto: Buurtgezinnen)

Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Sinds een jaar is Buurtgezinnen ook in Den Haag actief. Coördinator Emmy Zuijdwijk vierde dit onlangs in lunchcafé De Smulhoeve in Leidschenveen samen met de inmiddels aan elkaar gekoppelde gezinnen en wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal.

“Heel leuk dat er zoveel mensen waren”, vertelt Emmy enthousiast. Tijdens de feestelijke bijeenkomst vertelde wethouder Kavita Parbhudayal over het belang van Buurtgezinnen voor Den Haag. De aanwezige ouders wisselden ervaringen met elkaar uit en voor de kinderen was er een speurtocht op de naastgelegen kinderboerderij. Ook was er een hapje en een drankje en na afloop ging iedereen met een goodiebag naar huis. Emmy zelf ontving mooie bloemen en een knutselwerkje van een paar kinderen. “Kortom, een dag met een gouden randje!”, blikt ze terug.

Steun en toeverlaat

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin rondom de kinderen. Samen met de coördinator bespreken zowel het vraag- als het steungezin wensen en mogelijkheden. De coördinator kijkt welke gezinnen het beste bij elkaar passen, maakt de match en begeleidt beide gezinnen maximaal twee jaar.

Niet makkelijk

Coördinator Emmy Zuijdwijk is getrouwd en moeder van twee zoons. “Echt iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven in een situatie komen dat er even wat hulp van anderen nodig is. Ik snap dat het lastig kan zijn om dat ook te vragen. Schaamte of vinden dat je het zelf moet kunnen, houden je dan misschien tegen. Mensen die iets voor een ander over hebben, een ander willen helpen, zijn er gelukkig ook genoeg. Maar zomaar op iemand afstappen is niet makkelijk, je wilt je niet opdringen of kwetsend zijn. Buurtgezinnen kan op een laagdrempelige manier die mensen aan elkaar koppelen.” Wie wel wat hulp kan gebruiken, kan zich aanmelden via www.buurtgezinnen.nl.

Vrijwilligers

Buurtgezinnen is ook op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen met opvoedervaring die op vrijwillige basis steun willen bieden en tenminste een dagdeel per week beschikbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met Emmy Zuijdwijk. Zij is telefonisch bereikbaar op tel. 06-30532775 of per mail: emmy@buurtgezinnen.nl) of kijk op Buurtgezinnen.nl voor welke gezinnen er momenteel steungezinnen gezocht worden.