De Parade staat zeventien dagen in Westbroekpark

Algemeen
De Parade tijdens een eerdere editie in Den Haag
De Parade tijdens een eerdere editie in Den Haag (Foto: Erik van 't Hof)

De Parade is van 1 tot en met 17 juli in het Westbroekpark. Het rondreizende festival slaat dit jaar maar liefst zeventien in plaats van tien dagen haar tenten op in Den Haag. 

Sinds vrijdag 1 juli staat de Parade  in het Westbroekpark. The United Ukrainian Ballet Company bestaande uit 50 gevluchte Oekraïense solisten, ensembles, creatieven en technici, openden het festival. Dat deden ze met Dance of the Blessed Spirits, een gelegenheidschoreografie (2000) van Thom Stuart.

Op het programma staan onder andere Arjan Erkel, de Poetic Disasters Club, Margôt Ros & Randy Fokke en Lucky Fonz III. 

Arjan Erkel maakt samen met muzikant Jan Wilm, voorheen gitarist bij de band Normaal, een documentaire voorstelling over zijn ontvoering én wederopstanding. Het talentontwikkelingsprogramma van Club Guy & Roni - de Poetic Disasters Club - maken een hedendaagse dansvoorstelling over de magische plek waar we allemaal vandaan komen: V. Nathan Vecht schreef een nieuwe tekst voor Margôt Ros & Randy Fokke, die als kapster Mandy en haar klant Willemijn voor het eerst samen op De Parade staan. Eén ding is zeker: Mandy en Willemijn worden het nergens over eens. En wat al helemaal niet meehelpt: om de vijf minuten komt er een balletje uit de Tombola met weer een nieuw actueel gespreksonderwerp.

Thuiswedstrijd

Van de ruim 80 artiesten, waaronder zo’n 20 familievoorstellingen, spelen er zo’n 25 hun eerste voorstelling in Den Haag. Voor de Poezieboys - Jos Nargy en Joep Hendrikx - een thuiswedstrijd. Samen met Joost Oomen en Willie Darktrousers brengen zij een ode aan zuiplap, poolreiziger en literair wonderkind Jörgi Eisfogl.

Eerste keer

Het Haagse muziekcollectief SoundWave Collective staat dit jaar voor de eerste keer op De Parade met Geschiedenis van de Soldaat. Oorlog is helaas van alle tijden. Zo putte componist Igor Stravinsky er inspiratie uit voor zijn beroemde melodrama L’Histoire du Soldat uit 1918. SoundWave Collective en spoken word-artiest Josimar Gomes bewerken het stuk tot een eigen(tijdse) versie in een urban jasje.

HNT
Koen Verheijden maakt onder de vleugels van Het Nationale Theater de voorstelling Eromenos. Over een jongen met heimwee naar de Romeinse oudheid. Terug naar een tijd van een vrije en schone cultuur, waar homoseksualiteit helemaal werd geaccepteerd en waar de jonge Antinous zo’n liefdevolle relatie had met keizer Hadrianus, dat de sterren elke nacht voor hen vielen. Het spel is in handen van Coen Bril. Mees Vervuurt is verantwoordelijk voor de muziek.

Kaarten zijn te koop via www.deparade.nl