Hattrick voor Duitse kweker bij Haagse Rozenconcours

Algemeen
Alexander Kordes en achter hem kweker Thomas Proll krijgen de Gouden Roos.
Alexander Kordes en achter hem kweker Thomas Proll krijgen de Gouden Roos. (Foto: Jurriaan Brobbel)

Op het 60ste Internationale Rozenconcours in het Westbroekpark heeft de Duitse rozenkweker Kordes op 2 juli een ‘hattrick’ gescoord. Met ‘Coral Lions-Rose’ wint hij de Gouden Roos, met roos ‘Better Times’ de Publieksprijs en ook de prijs voor Best geurende roos neemt hij mee naar Duitsland. 

Merijn van Grieken

Een vakjury keurt de 350 rozen in het Westbroekpark een paar keer per jaar op kleur, bloei- en groei. Op het Rozenconcours wordt de vakjury aangevuld met genodigden uit binnen- en buitenland. Deze internationale jury verricht dan de laatste keuring. De roos met het hoogste aantal punten wordt bekroond als ‘Gouden Roos van de stad ‘s-Gravenhage’.

De Gouden Roos van de vakjury gaat in 2022 naar Rosa ‘Coral Lions-Rose’ van kweker Kordes.
Ook vallen de rozen van Kordes bij bezoekers van het Rosarium in de smaak. Met zijn geel/rosé roos ‘Better Times‘ krijgt Kordes de meeste stemmen van het publiek en wint hij de Publieksroos.
De Geurcommissie kent de meeste punten toe aan de roos ‘Kiss me Kate. Deze derde prijs maakt de hattrick voor de Duitse kweker compleet.

Veel passie

Volgens directeur Alexander Kordes is het vooral de prijs van zijn kweker Thomas Proll waar hij al 25 jaar mee samenwerkt. “Hij heeft het voortreffelijk gedaan met enorm veel passie en kundigheid”, zegt Kordes in zijn dankwoord over zijn succesvolle rozenjaar.

Bekijk de foto’s van de winnende rozen op www.hethaagsegroen.nl of breng een bezoek aan het Westbroekpark.