Vaccinatiegraad daalt. Dit is wat de gemeente Den Haag eraan doet.

Algemeen
Vaccineren blijft belangrijk.
Vaccineren blijft belangrijk. (Foto: stock)

De vaccinatiegraad tegen ziekten als difterie, kinkhoest en polio daalt in de vier grote steden. Dat baart wethouder Kavita Parbhudayal grote zorgen. Omdat de wijk- en buurtgerichte aanpak van het vaccineren tegen corona goed werkte, wordt deze in Den Haag nu ook gebruikt voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Sleutelfiguren

Die aanpak behelst onder meer de inzet van sleutelfiguren (zoals religieuze leiders, buurt- en sportcoaches) en van artsen en verpleegkundigen met een migratieachtergrond in wijken en buurten. Ook speciale gezondheidsambassadeurs van GGD Haaglanden trekken de wijken in om voorlichting te geven. De Haagse aanpak richt zich op drie pijlers: het wegnemen van belemmeringen, communiceren en informeren, en het versterken van professionals.

Terugkeer ziekten

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) bestaat al sinds 1952. Door het vaccinatieprogramma komt polio in Nederland niet meer voor. En difterie bijna niet meer. Vaccineren blijft belangrijk, want de ziekten komen terug als te weinig mensen gevaccineerd zijn.

Daling in hele land

In het hele land is de vaccinatiegraad van bijna alle RVP-vaccinaties lager dan een jaar eerder. Het RIVM verklaart deze daling deels door de corona-pandemie. Zo moesten groepsvaccinaties voor het RVP in het voorjaar van 2020 worden uitgesteld en afspraken soms worden verzet door quarantainemaatregelen.

Zuigelingen

Bij zuigelingen in Den Haag ligt de vaccinatiegraad nog net boven de 90%, maar is nog steeds te laag. In elk geval voor vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) ligt het streven van de Wereldgezondheidsorganisatie op 95%. Onder kleuters en schoolkinderen daalde de graad voor het derde jaar op rij en is nu 85%.

Tandje bij

Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar voor elkaar, zegt wethouder Parbhudayal. “Kinderen moeten gezond en veilig kunnen opgroeien. De artsen en verpleegkundigen van onze Centra voor Jeugd en Gezin doen er samen met GGD Haaglanden alles aan om de vaccinatiegraad te verhogen, maar toch zal er nog een tandje bij moeten”, concludeert ze.

Anonieme vaccinaties

Extra zorgelijk is het grote aandeel anonieme vaccinaties (landelijk 12 procent). Sinds 1 januari 2022 moeten ouders (en/of het kind) digitaal toestemming geven aan de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) om vaccinatiegegevens met persoonsgegevens door te geven aan het RIVM. Bij een groeiend aandeel anonieme vaccinaties bestaat het risico dat straks ook in Den Haag in sommige wijken de vaccinatiegraad niet goed meer is vast te stellen. Ook het effect van maatregelen kan dan niet langer worden gemeten. Samen met andere gemeenten heeft Den Haag er daarom bij verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen op aangedrongen om te onderzoeken of de Wet op de privacy op dit punt moet en kan worden herzien.