Haagse Emma (20) hoopt op deelname aan Project Rembrandt

Algemeen
Emma Gerrits met de portretten van Ronald en oma Adrie.
Emma Gerrits met de portretten van Ronald en oma Adrie. (Foto: GvdIJ)

Haar werk hing al in het Rijksmuseum en stiekem droomt ze van een eigen expositie. Maar eerst nog hoopt de 20-jarige Emma Gerrits uit Den Haag mee te mogen doen aan het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’.

Gerard van den IJssel

In 2019, toen met een heus Rembrandtjaar de 350e sterfdag van de wereldberoemde Hollandse kunstschilder werd herdacht, was werk van Emma Gerrits te zien in de expositie ‘Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar liefst 8.500 mensen hadden hiervoor een zelfgemaakt kunstwerk aangemeld, waarvan er uiteindelijk ruim 500 werden gekozen. “Dat was een prachtige ervaring”, blikt Emma terug op de unieke expositie. “Ik had een pentekening van mijn oma Adrie ingestuurd en die werd uitgekozen. Bij de opening ben ik er met mijn oma naartoe gegaan. Mijn tekening hing heel mooi op ooghoogte en het leuke was dat iedereen mijn oma gelijk herkende van de tekening.” 

Droom

Uiteindelijk kwamen meer dan 150.000 mensen in 2019 naar de zomertentoonstelling. “Dat smaakte natuurlijk gelijk naar meer”, zegt Emma lachend. “Stiekem droom ik van een eigen expositie. Dat hoeft niet eens in het Rijksmuseum te zijn hoor. Maar ik denk dat die er pas komt als ik ook 350 jaar dood ben.”

Traditioneel als kunstenaar

Emma maakt al zo lang als ze zich kan herinneren tekeningen. Aangemoedigd door haar moeder, zelf ook een begenadigd tekenaar, werden haar werkjes in de loop der jaren steeds beter. “Ik heb overwogen om naar de Kunstacademie te gaan, maar die opleiding leek mij – met alle respect uiteraard - toch iets te zweverig. Ik ben vrij traditioneel als kunstenaar. Ik wil gewoon dingen zo goed mogelijk natekenen of naschilderen. Ik ben bang dat op de Kunstacademie men mij meer zou gaan afleren dan aanleren.” Na de zomer start Emma aan de opleiding Culturele Antropologie.

‘Ik hou van wedstrijden, dat maakt het net wat spannender’

Onlangs heeft Emma zich opgegeven voor het vierde seizoen van het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’ van de NTR, waarin een groep schildertalenten opnieuw de creatieve strijd met elkaar aan zal gaan. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. Hierin laten ze zich inspireren door Rembrandt om zo hun eigen stijl te ontwikkelen. “Mijn broer is topsporter”, zegt Emma. “Dus ik heb van huis uit ook het competitieve meegekregen. Ik hou van wedstrijden, dat maakt het allemaal net wat spannender.” 

Huisvriend

Speciaal voor het televisieprogramma maakte de jonge Haagse kunstenares een olieverfschilderij van een goede huisvriend. “Ronald kwam altijd in de kerk bij mijn opa en oma. Toen ik hem een tijdje geleden opeens weer tegenkwam, herinnerde ik mij dat ik ooit een foto van hem heb gemaakt die perfect zou zijn om na te schilderen.” Trots laat ze het kunstwerkje zien, waarvan de verf nog maar net droog is. “Ronald vindt het ook allemaal heel spannend.”

Lange weg te gaan

De komende tijd gaat Emma Gerrits zich verder verdiepen in het werk en de werkwijze van de zeventiende-eeuwse Leidse schilder, die in zijn leven meer dan driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen maakte. “Het portret van Ronald is eigenlijk mijn eerste olieverfschilderij, dus ik heb nog een lange weg te gaan. Ik hoop dat het voor de jury van het televisieprogramma meetelt dat ik pas 20 ben en net begonnen met schilderen. Ik zou het echt tof vinden om mee te mogen aan het programma.” In augustus hoort Emma of ze is uitgekozen. Het televisieprogramma is vanaf januari 2023 weer op de tv te zien.