Emma Gerrits met de portretten van Ronald en oma Adrie.
Emma Gerrits met de portretten van Ronald en oma Adrie. (Foto: GvdIJ)

Haagse Emma (20) hoopt op deelname aan Project Rembrandt

Algemeen

Haar werk hing al in het Rijksmuseum en stiekem droomt ze van een eigen expositie. Maar eerst nog hoopt de 20-jarige Emma Gerrits uit Den Haag mee te mogen doen aan het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’.

Gerard van den IJssel

In 2019, toen met een heus Rembrandtjaar de 350e sterfdag van de wereldberoemde Hollandse kunstschilder werd herdacht, was werk van Emma Gerrits te zien in de expositie ‘Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar liefst 8.500 mensen hadden hiervoor een zelfgemaakt kunstwerk aangemeld, waarvan er uiteindelijk ruim 500 werden gekozen. “Dat was een prachtige ervaring”, blikt Emma terug op de unieke expositie. “Ik had een pentekening van mijn oma Adrie ingestuurd en die werd uitgekozen. Bij de opening ben ik er met mijn oma naartoe gegaan. Mijn tekening hing heel mooi op ooghoogte en het leuke was dat iedereen mijn oma gelijk herkende van de tekening.” 

Droom

Uiteindelijk kwamen meer dan 150.000 mensen in 2019 naar de zomertentoonstelling. “Dat smaakte natuurlijk gelijk naar meer”, zegt Emma lachend. “Stiekem droom ik van een eigen expositie. Dat hoeft niet eens in het Rijksmuseum te zijn hoor. Maar ik denk dat die er pas komt als ik ook 350 jaar dood ben.”

Traditioneel als kunstenaar

Emma maakt al zo lang als ze zich kan herinneren tekeningen. Aangemoedigd door haar moeder, zelf ook een begenadigd tekenaar, werden haar werkjes in de loop der jaren steeds beter. “Ik heb overwogen om naar de Kunstacademie te gaan, maar die opleiding leek mij – met alle respect uiteraard - toch iets te zweverig. Ik ben vrij traditioneel als kunstenaar. Ik wil gewoon dingen zo goed mogelijk natekenen of naschilderen. Ik ben bang dat op de Kunstacademie men mij meer zou gaan afleren dan aanleren.” Na de zomer start Emma aan de opleiding Culturele Antropologie.

‘Ik hou van wedstrijden, dat maakt het net wat spannender’

Onlangs heeft Emma zich opgegeven voor het vierde seizoen van het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’ van de NTR, waarin een groep schildertalenten opnieuw de creatieve strijd met elkaar aan zal gaan. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. Hierin laten ze zich inspireren door Rembrandt om zo hun eigen stijl te ontwikkelen. “Mijn broer is topsporter”, zegt Emma. “Dus ik heb van huis uit ook het competitieve meegekregen. Ik hou van wedstrijden, dat maakt het allemaal net wat spannender.” 

Huisvriend

Speciaal voor het televisieprogramma maakte de jonge Haagse kunstenares een olieverfschilderij van een goede huisvriend. “Ronald kwam altijd in de kerk bij mijn opa en oma. Toen ik hem een tijdje geleden opeens weer tegenkwam, herinnerde ik mij dat ik ooit een foto van hem heb gemaakt die perfect zou zijn om na te schilderen.” Trots laat ze het kunstwerkje zien, waarvan de verf nog maar net droog is. “Ronald vindt het ook allemaal heel spannend.”

Lange weg te gaan

De komende tijd gaat Emma Gerrits zich verder verdiepen in het werk en de werkwijze van de zeventiende-eeuwse Leidse schilder, die in zijn leven meer dan driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen maakte. “Het portret van Ronald is eigenlijk mijn eerste olieverfschilderij, dus ik heb nog een lange weg te gaan. Ik hoop dat het voor de jury van het televisieprogramma meetelt dat ik pas 20 ben en net begonnen met schilderen. Ik zou het echt tof vinden om mee te mogen aan het programma.” In augustus hoort Emma of ze is uitgekozen. Het televisieprogramma is vanaf januari 2023 weer op de tv te zien.


Afbeelding
Nederlands Kampioenschap beachvolleybal dit weekend in Scheveningen Algemeen 11 aug, 12:39
Afbeelding
Aftellen naar WK zeilen 2023 in Den Haag is begonnen Algemeen 10 aug, 14:10
Afbeelding
Haagse stadsboerderijen enkele dagen dicht vanwege de hitte Algemeen 10 aug, 08:40
Afbeelding
Bezorgscooter botst tegen auto op Vaillantlaan Algemeen 9 aug, 06:56
Afbeelding
Gabriel Emmanuel wereldkampioen tienkamp bij WK onder 20 Algemeen 8 aug, 11:33
Afbeelding
Gevluchte Oekraïense predikant vindt nieuw thuis in Den Haag Zuidwest Algemeen 4 aug, 13:50
Afbeelding
Inschrijving geopend voor vierde editie Scheveningen Light Walk Algemeen 4 aug, 13:23
Afbeelding
Festival The Streets Of Chuck Deely keert terug in de Haagse binnenstad Algemeen 4 aug, 08:31
Afbeelding
Man aangehouden door arrestatieteam na melding vuurwapen in Rijswijk Algemeen 4 aug, 06:17
Afbeelding
Auto rijdt door na aanrijding met voetganger op Neherkade Algemeen 4 aug, 06:02
Afbeelding
45 jaar Stadsherstel Den Haag: ‘Verzamelaar van gebouwen met een verhaal’ Algemeen 3 aug, 17:46
Afbeelding
NK Beachvolleybal van 12 tot en met 14 augustus in Den Haag Sport 3 aug, 15:45
Afbeelding
Hart voor Den Haag en ANBO: ‘Papieren aanvraag voor energietoeslag erg lastig in Den Haag’ Algemeen 3 aug, 14:24