Bloemenpromenade Hofvijver verwijst naar kunstwerken in Haagse musea

Algemeen
Reuzebloemstukken zijn deze zomer te zien langs de Hofvijver.
Reuzebloemstukken zijn deze zomer te zien langs de Hofvijver. (Foto: JW Kaldenbach)

De bloemetjes buiten zetten: dat gebeurt deze zomer aan de Lange Vijverberg. Wethouder Saskia Bruines opende de Bloemenpromenade langs de Hofvijver.

Geïnspireerd door de schilderkunst van Hollandse meesters creëerde kunstenares Linda Nieuwstad vier grootse bloemstukken van vrachtwagenzeil, staal en dekens. Hoog boven de grond of in enorme vitrines, verrassen die stillevens door hun kleurenpracht en verfijning. Als bonus verwijzen Nieuwstad’s composities ook naar schilderijen die te vinden zijn de culturele hotspots van het Museumkwartier; het Mauritshuis, Museum Escher in Het Paleis en Museum Bredius.

Prikkelend

“De Haagse binnenstad bruist en leeft; dit wordt onderstreept door bijzondere kunstwerken en activiteiten, zoals deze reuzebloemstukken. Met regelmaat zullen dergelijke prikkelende manifestaties in onze mooie binnenstad te zien zijn”, zegt wethouder Bruines.

Internationale belangstelling

Omdat Linda Nieuwstad zo van de Nederlandse natuur houdt, begon ze kunst te maken die de schoonheid van schijnbaar alledaagse bloemen op een ander niveau brengt. Naast de grootte levert ook haar materiaalgebruik een soort vervreemding op die tegelijkertijd fascineert. Nadat ze debuteerde met bloemen in (grote) stalen vazen van Piet Hein Eek, was de internationale belangstelling gewekt. Tegenwoordig werkt ze veelvuldig samen met Paola Navone bijvoorbeeld aan de inrichting van het nieuwe 25 Hours hotel in Florence. Nieuwstad creëerde sleutelbloemen voor The Joyce Boutique in Hong Kong, Chicorei uit de bedrijfskleding van piloten voor KLM.
De tentoonstelling is een co-productie van Stichting Museumkwartier Den Haag en BinnenhofBuiten.

Kunstenares Linda Nieuwstad met wethouder Saskia Bruines