Afbeelding
(Foto: WM)

AWP wil waterverspillers meer laten betalen voor zuiveringsheffing

Algemeen

Er dreigt in de toekomst een tekort aan drinkwater in Limburg, Brabant, Zuid-Holland en Zeeland. De AWP wil burgers en bedrijven stimuleren om zuiniger te gaan doen met drinkwater door zuiveringsheffing te koppelen aan het drinkwaterverbruik.

De AWP pleit voor het invoeren van het zogenoemde waterspoor, waarbij burgers en bedrijven de zuiveringsheffing van het waterschap betalen op basis van hun eigen drinkwaterverbruik. “En dan ook geen korting voor grootverbruikers, zoals nu nog het geval is”, zegt Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP in Delfland. “Voor huishoudens met een gemiddeld drinkwaterverbruik verandert er in principe niets, maar waterverspillers passen nu misschien toch hun gedrag aan.”

Voorbeeld

Een huishouden van twee-of-meer personen betaalt nu al een vaste heffing van circa 270 euro zuiveringsheffing in waterschap Delfland. Stel dat een huishouden 135 kuub per jaar verbruikt. De toeslag op het drinkwaterverbruik is dan 270 / 135 = 2 euro per kuub, boven op de normale drinkwaterprijs van circa 1 euro per kuub. Een huishouden dat per jaar 20 kuub meer verbruikt dan gemiddeld, betaalt dus 20 x 2 = 40 euro extra aan zuiveringsheffing. Een huishouden dat 20 kuub minder verbruikt, betaalt 40 euro minder. 

Lonend

Zo wordt het volgens AWP ‘lonend’ om zuiniger om te gaan met leidingwater. Door bijvoorbeeld de tuin te sproeien vanuit een regenton, of door korter te douchen. Ook is het eerlijker voor kleine huishoudens.

Digitale krant

Partnerbijdrage

Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.