Hart voor Den Haag en ANBO: ‘Papieren aanvraag voor energietoeslag erg lastig in Den Haag’

Algemeen
Mensen met een laag inkomen, zoals ouderen met alleen AOW of met een klein pensioen, kunnen de energietoeslag krijgen.
Mensen met een laag inkomen, zoals ouderen met alleen AOW of met een klein pensioen, kunnen de energietoeslag krijgen. (Foto: HvdH)

De gemeente Den Haag maakt het oudere inwoners veel te moeilijk om de energietoeslag op papier aan te vragen. Dat moet anders, vinden Hart voor Den Haag en de ANBO.

Mensen met een laag inkomen, zoals ouderen met alleen AOW of met een klein pensioen, kunnen de energietoeslag krijgen. De aanvraag bij gemeenten hiervoor wordt grotendeels digitaal gedaan, maar voor mensen die dit niet kunnen is er overal ook een papieren alternatief.
Maar de gemeente Den Haag maakt het erg lastig om gebruik te maken van dit alternatief, stellen zowel de ouderenorganisatie ANBO als raadslid Rita Verdonk en fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg, beiden van Hart voor Den Haag.

Niet mobiel

ANBO-leden die het niet lukt om de aanvraag digitaal te versturen, willen graag een papieren aanvraagformulier thuisgestuurd krijgen. Den Haag zegt dat ze naar een gemeentelijk loket moeten gaan om daar hulp te krijgen met de digitale aanvraag of daar een papieren formulier op te halen. De leden in kwestie zijn volgens de ouderenbond echter weinig tot niet mobiel en kunnen domweg niet naar een loket. Een vrijwilliger van ANBO die het papieren formulier namens een lid wilde ophalen, kreeg dit niet mee zonder schriftelijke toestemming van het lid.

Ook Verdonk en Stuijvenberg krijgen ook regelmatig van ouderen te horen tegen welke problemen ze aanlopen bij het aanvragen van de energietoeslag.

Omslachtig

Na klachten van ANBO heeft de gemeente wel een handreiking gedaan. ANBO kan de namen en adresgegevens van de betreffende leden mailen naar Den Haag, zodat de papieren aanvraag op de post kan worden gedaan. Maar ANBO vindt het van de zotte dat het op zo’n omslachtige manier moet.
De fractie van Hart voor Den Haag heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur over dit ‘ambtelijke geneuzel’.

Telefoonnummer

ANBO vindt dat Den Haag, net als andere gemeenten, een telefoonnummer moet hebben dat mensen kunnen bellen als ze de aanvraag op papier willen doen. Hart voor Den Haag heeft schriftelijk gevraagd of het stadsbestuur hiertoe bereid is.