Foiling kites voor de kust van Den Haag.
Foiling kites voor de kust van Den Haag. (Foto: Sailing Energy)

Aftellen naar WK zeilen 2023 in Den Haag is begonnen

Algemeen

Nog een jaar  en dan beginnen in Den Haag de 2023 Allianz Sailing World Championships. Nooit eerder is dit mondiale kampioenschap in Nederland gehouden. Het aftellen is begonnen!

 ”Alles wijst erop dat we afstevenen op een nieuw hoogtepunt in de historie van het Nederlandse wedstrijdzeilen”, aldus toernooidirecteur Dorian van Rijsselberghe. Den Haag verwelkomt volgend jaar in de zomer 1.400 topzeilers uit meer dan negentig landen, die van 10 tot en met 20 augustus in de tien Olympische klassen om de wereldtitels strijden. Een mega-operatie, zowel op de wal als op de 7 wedstrijdbanen op zee en 1 parazeil baan op de Braassemermeer. 

De Noordzee heeft zich al vaker bewezen als serieuze test voor zeilers

Deze wereldkampioenschappen zijn bovendien het belangrijkste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen, die een jaar later in Parijs worden gehouden. “Met Scheveningen hebben we een locatie die garant staat voor spektakel”, meent Van Rijsselberghe. “Van de deelnemers in alle klassen wordt straks het uiterste gevraagd. De Noordzee heeft zich al vaker bewezen als serieuze test voor zeilers.” 

Het is de zesde keer dat deze wereldkampioenschappen, die elke vier jaar plaatsvinden, in hun huidige vorm worden gehouden. Nederland was tijdens de laatste editie in Aarhus, Denemarken het meest succesvolle land. En met acht gouden, zes zilveren en twee bronzen medailles het succesvolste land in deze WK-historie. 

Mondiale zeilstad

Den Haag manifesteert zich al jaren als mondiale zeilstad. Dit jaar werd ook al het jeugdwereldkampioenschap zeilen gehouden en in de zomer van 2023 doet ook The Ocean Race Den Haag weer aan. “Den Haag is dé sportstad aan zee. Daarom zijn we trots om, na andere grote sportevenementen zoals de North Sea Regatta, de Volvo Ocean Race en het WK Jeugdzeilen gaststad te mogen zijn van het WK zeilen”, aldus burgemeester Jan van Zanen.

Parazeilers

Bij de Allianz Sailing World Championships in Den Haag komen ook de parazeilers weer in actie na enige jaren van afwezigheid. “Door Para World Sailing-wedstrijden in het programma op te nemen, laten we zien dat we het hoogste belang geven aan diversiteit binnen onze sport”, aldus David Graham van World Sailing. 

Alle grote namen van de wereld komen naar Den Haag

Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond benadrukt het belang van eigen topsportevenementen naast alle activiteiten die de bond ook organiseert voor de amateursport. “Dit wereldkampioenschap is het belangrijkste evenement in de zeilsport op de Olympische Spelen na. Alle grote namen van de wereld komen naar Den Haag om met elkaar te strijden op zee voor de kust van Scheveningen. Zo een evenement is een enorm promotie van de wedstrijdzeilsport. En samen met vele vrijwilligers van een aantal wedstrijd zeilende watersportverenigingen gaan we een geweldig evenement neerzetten.”

Zichtbaar

Bij de organisatie van het WK werken World Sailing, het Watersportverbond, de gemeente Den Haag en TIG Sports nauw samen en hebben de ambitie om van deze wereldkampioenschappen zowel voor deelnemer als voor fans thuis de strijd op zee zichtbaar te maken. Door de beste fysieke maar ook virtuele ervaring neer te zetten. 

Side-events

Daarnaast gaan deze kampioenschappen ook gepaard met een groot aantal side-events, waarvan sommige ook aandacht vragen voor belangrijke maatschappelijke duurzame thema’s als gezond bewegen en diversiteit.

Afbeelding
Nieuwbouw boothuis KNRM Scheveningen en horeca Simonis gereed Algemeen 25 sep, 09:59
Afbeelding
Agente gewond na onrust Vaillantlaan Den Haag 112-nieuws 25 sep, 06:47
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Grote woningbrand in de Rijklof van Goensstraat 112-nieuws 24 sep, 10:51
Afbeelding
De Haagse Hogeschool opent Stagepunt tegen stagediscriminatie Algemeen 24 sep, 09:03
Afbeelding
Terrasoverkappingshow bij Vitrona Partnerbijdrage 23 sep, 10:20
Afbeelding
Hart voor Den Haag draagt Ralf Sluijs voor als kandidaat-voorzitter presidium Algemeen 23 sep, 08:36
Afbeelding
Start bouw nieuwe bediencentrale Scheveningen Algemeen 23 sep, 08:31
Afbeelding
Let op! Dit zijn de omleidingen en afsluitingen tijdens de City-Pier-City Loop Algemeen 23 sep, 08:27
Afbeelding
Meerdere gewonden bij ongeval op A4 bij Rijswijk 112-nieuws 23 sep, 02:56
Afbeelding
PvdA en GroenLinks start inzamelingsactie voor Voedselbank Haaglanden Algemeen 22 sep, 13:22
Afbeelding
Man aangetroffen langs waterkant Strand Noord Scheveningen Algemeen 22 sep, 13:20
Afbeelding
Dunlop DKC aan vooravond van derby tegen VELO Sport 21 sep, 21:01