Hypotheek overgesloten? Loop dan deze checklist van de belastingdienst even door!

Algemeen
Het (ver(kopen) van een woning of het oversluiten van een hypotheek heeft gevolgen voor belastingzaken.
Het (ver(kopen) van een woning of het oversluiten van een hypotheek heeft gevolgen voor belastingzaken. (Foto: pr)

De aangekondigde renteverhogingen zijn in het afgelopen halfjaar voor veel mensen aanleiding geweest om hun hypotheek nog snel over te sluiten. Het oversluiten van je hypotheek heeft ook gevolgen voor je belastingzaken. Zo mag je sommige kosten eenmalig aftrekken. Om woningeigenaren te helpen, ontwikkelde de Belastingdienst de online checklist eigen woning.

Heb jij het afgelopen halfjaar ook je hypotheek overgesloten? Dan is het belangrijk om te kijken wat voor gevolgen dit heeft voor je belastingzaken. “Naast het (ver-)kopen van een huis, heeft ook het oversluiten van je hypotheek invloed op de belasting die je moet betalen of terugkrijgt”, legt belastingexpert Jacqueline Tobben uit. “Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het bijvoorbeeld belangrijk om te checken of je deze moet wijzigen. Door de persoonlijke checklist in te vullen op belastingdienst.nl/eigenwoning zie je eenvoudig waar jij recht op hebt. En waar je op moet letten.”

Drie dingen waar de checklist eigen woning je bijvoorbeeld op kan wijzen:

Recht op aftrek?

1. Controleer of je (weer) recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat hangt onder andere af van wanneer je de hypotheek hebt afgesloten. En of je de hypotheek wel of niet hebt verhoogd. In de checklist zie je of jij de rente in jouw situatie mag aftrekken.

Voorlopige aanslag

2. Heb je een voorlopige aanslag? Vergeet die dan niet aan te passen. Misschien sluit je je hypotheek over, omdat de rente nu lager is. Dan betaal je minder hypotheekrente en kan je ook minder rente aftrekken. Het is belangrijk dat je dit aanpast in je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je later te veel ontvangen hypotheekrenteaftrek moet terugbetalen.

Aftrekbare kosten

3. Kijk welke oversluitkosten aftrekbaar zijn. Als je een hypotheek oversluit, mag je de meeste kosten die gemaakt zijn voor het oversluiten van de hypotheek aftrekken. Daardoor betaal je minder belasting. Ook de boeterente die je moet betalen als je je hypotheek voortijdig oversluit, is aftrekbaar. De checklist laat zien welke kosten je mag aftrekken.

Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/eigenwoning.