Frans Schmit is amateur conservator van het oude Den Haag

Algemeen
Hagenaar Frans Schmit is niet alleen amateurfotograaf, hij weet ook alles van de Haagse Ooievaar.
Hagenaar Frans Schmit is niet alleen amateurfotograaf, hij weet ook alles van de Haagse Ooievaar. (Foto: Marc Tangel)

Van zijn eerste salaris in 1978 kocht de Haagse Frans Schmit een spiegelreflex camera. Dankzij een boekwerk over de Haagse Ooievaar kreeg de amateurfotograaf elf jaar geleden zelfs even landelijke bekendheid. Een dia serie uit de jaren zestig maakt hem nu ook amateur conservator van de hofstad.

Door Marc Tangel

Zijn beroep was onderwijzer, zijn passie is de fotografie. Sinds zijn pensionering komt Frans Schmit (66) geregeld in ijssalon Florencia aan de Torenstraat, waar hij kennis maakte met iemand met wie hij zijn liefde voor fotografie kon delen. “Op een dag kwam deze met twee dozen”, begint Schmit zijn verhaal. “Die had hij weer gekregen van een bekende van wie de schoonvader was overleden. In de dozen zaten zo’n vierhonderd dia’s die anders weggegooid zouden worden, maar door mijn liefde voor het oude Den Haag, dacht hij dat het misschien wel iets voor mij zou zijn”.

Gouden greep

Het bleek een gouden greep. Tussen tientallen persoonlijke vakantiekiekjes, ontdekte Schmit ruim driehonderd afbeeldingen die aan het eind van de jaren zestig rond de Haagse centrumring werden gemaakt. Uniek materiaal, dat hij twee weken geleden begon te publiceren in drie Haagse Facebookgroepen. “Op de eerste foto kreeg ik bij elkaar zo’n 1300 reacties. Het voorziet dus in een behoefte”, concludeert Schmit.

Kortebein

Over de herkomst van de foto’s is helaas niet heel veel bekend. “De maker van de foto’s is de heer Kortebein”, aldus Schmit. “Ik zet zijn naam er ook keurig bij, want ik wil niet pronken met andermans veren. Ik weet alleen dat hij in de Schedeldoekshaven woonde. Veel dia’s zijn ook in dat oude buurtje gemaakt. Vaak ook vanaf het dak. Er reageerde al iemand met de opmerking dat hij waarschijnlijk dakdekker is geweest”.

Pionier

Schmit roemt de heer Kortebein om zijn pionierswerk: “De meeste foto’s in die tijd zijn nog zwart wit, maar deze dia’s zijn al in kleur. De meeste afbeeldingen zijn al zo’n 55 jaar oud. In de loop der jaren zijn de dia’s een beetje verkleurd, maar ik vind dat wel charmant. De kwaliteit van nu haal je met zo’n oude foto toch nooit”.

Spuikwartier

Het bekijken van de dia’s was voor Schmit als het weerzien met een oude liefde. “In het Spuikwartier is ook mijn interesse voor Den Haag begonnen”, vertelt Schmit. “Eind jaren zestig, begin jaren zeventig werd dat hele buurtje met de grond gelijk gemaakt. Schedeldoekshaven, Amunitiehaven, Houtmarkt, Turfmarkt, Wijnhaven; alles werd platgegooid. In die tijd had ik een vriend die in dat soort buurten aan opgravingen deed. Toen ben ik ook lid geworden van zo’n club en mochten we, dankzij een speciale kaart, in de weekenden dat terrein op om de grond te onderzoeken. Dat heb ik een paar zomers gedaan. Wij noemden onszelf archeoloog, maar het was meer schatgraven natuurlijk. Destijds ben ik ook begonnen met het aanschaffen van boekjes, want ik wilde weten hoe die buurt er uit had gezien en welke mensen er woonden”.

Haagse ooievaar

Eind jaren zeventig begon Schmit zelf met het vastleggen van Haagse straten en stadsbeelden. In 2005 specialiseerde hij zich in afbeeldingen van de Haagse ooievaar. De specialisatie leidde in 2011 tot het boekwerk ‘De Haagse Ooievaar’. “Ik wilde iets leuks met dat boek doen”, vertelt Schmit. “Daarom had ik achterin het boek een route uitgezet met plekken waar ik ooievaars wist te zitten die vanaf de openbare weg te zien zijn. Die konden de mensen dan nalopen. 

Op een dag kreeg ik de vraag of ik niet eens mee kon wandelen, omdat ik er vast nog iets bij wist te vertellen. Dat vond ik een leuk idee en sinds ik niet meer werk doe ik dat nu één keer per maand.”

Wandeling

Wilt u ook een keer meelopen? Dit is mogelijk door te zoeken naar ‘Ooievaarswandeling’ op de evenementenpagina van Facebook. De eerstvolgende wandeling start op zaterdag 10 september om 11.00uur bij ijssalon Florencia.