Verdwenen Haags hotel zit nog vol mooie verhalen

Algemeen
Dankzij de inzet van Eeke Crabbendam (2e rij, 3e van links) en Ingrid Zonne (achteraan, 3e van rechts) werd de reünie voor voormalig Hotel Wittebrug medewerkers een groot succes.
Dankzij de inzet van Eeke Crabbendam (2e rij, 3e van links) en Ingrid Zonne (achteraan, 3e van rechts) werd de reünie voor voormalig Hotel Wittebrug medewerkers een groot succes. (Foto: privé foto)

‘De herinnering blijft’ is absoluut een uitdrukking die opgaat voor het voormalig Hotel Wittebrug. Al in 1972 sloot het logement aan de Badhuisweg haar deuren, maar een halve eeuw later zijn de verhalen over deze plek nog zo talrijk, dat Eeke Crabbendam en Ingrid Zonne er een boek mee konden vullen.

Door Marc Tangel

Het appartementencomplex Koninginnebrug dat inmiddels op de locatie van het oude hotel gebouwd is, stond er nog niet toen Eeke Crabbendam veertig jaar geleden haar woning aan de overkant van het gebouw betrok. Hoewel ze jarenlang uitkeek op de achterkant van het hotel en in latere jaren ook verhalen over de omliggende wijk in de Oud-Hagenaar schreef, werd haar interesse voor Hotel Wittebrug pas gewekt, toen zij in 2013 werd gebeld door een oud-personeelslid die wat leuke anekdotes voor haar had. “Tot mijn verbazing kwamen er heel veel reacties op dat artikel”, vertelt Eeke. “Ik werd zelfs gebeld door mensen die nog een servies uit het hotel hadden en dat aan mij wilden nalaten, omdat ze niet wisten wat ze er anders mee moesten”. Ook kwam de vraag om een reünie te organiseren bij Eeke binnen, maar op dat moment vond ze zichzelf nog niet de juiste persoon om dit op zich te nemen.

Connecties tussen wijk en hotel

Dit veranderde vorig jaar toen Ingrid Zonne op haar pad kwam, een bewoonster van de Koninginnebrug. Ingrid had ontdekt dat het dit jaar niet alleen 25 jaar geleden is dat dit complex werd gebouwd, maar dat het ook exact een halve eeuw geleden is dat het voormalig hotel op deze plek haar deuren sloot. “Toen ben ik eens rond gaan vragen”, begint Ingrid, “en zo hoorde ik dat mijn eigen moeder er een paar dagen in de spoelkeuken had gewerkt. Dat wist ik helemaal niet. Een andere bewoner in het nieuwe gebouw wist me te vertellen dat hij er vroeger met zijn vader diensten leverde. Zo ontdekte ik dat er allemaal connecties waren tussen deze wijk en het hotel”.

Nieuwe oproep

Vorig jaar op een buurtborrel besloten de dames de krachten te bundelen en werd een nieuwe oproep voor herinneringen geplaatst in de Haagse Tijden. Ruim veertig reacties kwamen binnen, die door Eeke allemaal beantwoord werden. Bij sommige mensen ging ze zelfs persoonlijk langs om hun herinneringen op te tekenen. Alle verhalen werden door de dames gebundeld in een boekwerk, dat eind augustus aan de betrokkenen werd uitgereikt. Tijdens een bijeenkomst bij Eeke thuis, want nu achtte ze de tijd wel rijp. 

Blijkbaar hebben velen de behoefte om dit soort verhalen van weleer met elkaar te delen.

“Ik had bedacht dat deze presentatie alleen moest zijn voor degenen die de moeite hebben genomen om in hun geheugen te kruipen”, aldus Eeke, die van tevoren geen idee had wat ze moest verwachten. “Gelukkig pakte het allemaal prachtig uit, want er was één verbindende factor en dat was het hotel. Neem bijvoorbeeld de twee obers uit Castricum die iets hadden geschreven over Mevrouw van Erkom, een oude dame die daar permanent woonde. De achterkleindochter van deze dame had haar herinneringen ook gedeeld en die mensen zijn elkaar deze middag tegengekomen. Door dit soort toevalligheden hebben we zo veel mensen blij kunnen maken. Blijkbaar hebben velen de behoefte om dit soort verhalen van weleer met elkaar te delen. Iets wat ze misschien in geen vijftig jaar gedaan hadden, want je kan niet altijd over opa beginnen die daar vroeger gewerkt heeft. Wat zegt anderen dat als je er nooit geweest bent?”

Ingrid vult aan: “Voor velen was dit duidelijk een belangrijke periode uit hun leven, want je zag menigeen opbloeien terwijl ze er over vertelden”. 

Tweede druk

De eerste druk van het boek over hotel Wittebrug is inmiddels uitverkocht. Een tweede druk verschijnt in oktober en is verkrijgbaar voor € 14,50 exclusief eventuele verzendkosten. Deze zijn € 5,-. Wilt u meer weten over dit unieke stuk Haagse geschiedenis of het boek cadeau doen, mail dan voor 22 september uw bestelling door aan crab@telfort.nl.