Bewoonster Ria van Es opent Loosduinse Hof door het lint door te knippen.
Bewoonster Ria van Es opent Loosduinse Hof door het lint door te knippen. (Foto: Staedion)

Eerste ‘Wonen met een Plus’ geopend in Loosduinen

Algemeen

Op zaterdag 17 september was de officiële opening van Loosduinse Hof. Loosduinse Hof is het eerste woongebouw van Staedion waarbij het woonconcept ‘Wonen met een Plus’ is toegepast. 

Met het concept wordt door Staedion - met betrokken maatschappelijke organisaties zoals Anton Constandse en bewoners - een leefgemeenschap gecreëerd. 

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion: “Het voormalig verzorgingshuis Loosduinse Hof heeft een complete metamorfose ondergaan om klaar te zijn voor het door Staedion ontwikkelde woonconcept ‘Wonen met een Plus’. Het concept speelt in op de behoefte van bewoners met een lichte zorgvraag om langer thuis te wonen. We zorgen voor een prettige woonruimte in een beschermde omgeving. Met net dat beetje extra om fijn te kunnen wonen. We hebben samenwerkingspartners, maatschappelijke organisaties en wijkbewoners betrokken om samen de invulling te bepalen.” 

Staedion gaat op meer plekken in Den Haag gaan we het Plus-concept inzetten zoals bij Houthaghe en Wenckebach. Van Herk: “Dit wordt lokaal maatwerk passend bij de plek en de bewoners. En de ambitie is er om het Plus-concept op veel meer plekken te realiseren.”

De ‘Plus’ in Loosduinse Hof

Marieke Stam, directeur Wonen & Samenleven Staedion vult aan: “De bewoners van Loosduinse Hof hebben vaak meer nodig dan alleen een geschikte woning. Met een goede woning en een veilige en prettige woonomgeving door passende voorzieningen, dragen we als Staedion bij dat zij op een fijne manier zelfstandig kunnen blijven wonen. Er is een mix van verschillende bewonersdoelgroepen en (maatschappelijke) voorzieningen zoals een fysiotherapeut, thuiszorgkantoor en een kapper. De bewonersdoelgroep met een lichte zorg- of ondersteuningsvraag kunnen door begeleiding van Anton Constandse zelfstandig wonen in Loosduinse Hof. De activiteiten - georganiseerd door Stichting Verzilveren - stimuleren bewoners actief te blijven, naar elkaar om te kijken, elkaar te ontmoeten en elkaar te ondersteunen. Loosduinse Hof biedt de bewoners een prettige woonruimte in een beschermde omgeving waarin zelfredzaamheid, sociale cohesie, verbinding en ontmoeting centraal staan. Precies wat we met ‘Wonen met een Plus’ voor ogen hebben.”

Ik voel mij heel prettig in Loosduinse Hof

Bewoner Ria van Es vertelt: “Vanaf het begin ben ik heel blij dat ik hiervoor gekozen heb en dat ik de kans heb gekregen om in Loosduinse Hof te wonen. Ook omdat het onder andere een betaalbaar huis is. Die op het ogenblik niet veel te vinden zijn op onze leeftijd. Toen ik het appartement zag, dacht ik: ‘Ja, dit is goed voor mij’. Het meest blij ben ik met het appartement wat ik heb. Daar heb ik ook rust en kan ik genieten van alles om mij heen. Ik heb mijn eigen spulletjes. Maar ook de mogelijkheid tot contact met andere mensen waardoor ik mij gewoon heel prettig voel.”


Geleerde lessen

Linda Heppener, bewonersconsulent Staedion: “Loosduinse Hof is het pilotproject voor Wonen met een Plus. Tijdens het project hebben we ervaringen opgedaan waar we van hebben kunnen leren voor volgende projecten. Bijvoorbeeld dat we de juiste verwachtingen moeten meegeven aan onze nieuwe bewoners. Zo waren de woningen al klaar maar waren veel ondernemers nog hun ruimte aan het verbouwen. En zo zijn er meer voorbeelden die we meenemen naar volgende Wonen met een Plus-projecten.”

Afbeelding
Afbeelding
Bewoonster Ria van Es knipt het lintje door.
Afbeelding
Negen gedurfde verhalen in Week van Toegankelijkheid in Atrium Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Dennis Groenewold verkozen tot voorzitter presidium: ‘Zorgen dat de raad goed werkt’ Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:28
Afbeelding
Dierenambulance krijgt stadspenning uitgereikt Algemeen 27 sep, 15:39
Afbeelding
Loosduinen is het eerste stadsdeel met een woongebouw met het Wonen met een Plus-concept Algemeen 27 sep, 15:25
Afbeelding
Dierenambulance Den Haag bestaat 50 jaar: ‘De vogels stonden kwetterend naast de receptie’ Algemeen 27 sep, 13:50
Afbeelding
Zó serieus neemt gemeente Den Haag het NK Tegelwippen Cultuur 27 sep, 10:14
Afbeelding
Na twee jaar weer kerstmarkt op het Lange Voorhout Algemeen 27 sep, 07:53
Afbeelding
Ook in Rijswijk lopen werkzaamheden WarmtelinQ vertraging op Algemeen 26 sep, 17:25
Afbeelding
Gemeente sluit convenant met bewindvoerders voor betere hulpverlening aan Haagse inwoners met schulden Algemeen 26 sep, 16:46
Afbeelding
Hagenaar opgepakt met twee wapens na winkeldiefstal 112-nieuws 26 sep, 16:21
Afbeelding
In Week tegen Eenzaamheid buurtdiners in Laak, Loosduinen en Ypenburg Algemeen 26 sep, 13:10
Afbeelding
46e editie CPC loop in Den Haag verloopt sfeervol Sport 25 sep, 18:32