Burgemeester Jan van Zanen: ‘Noodbevel op Prinsjesdag was nodig vanwege veiligheid’

Algemeen
Burgemeester Jan van Zanen.
Burgemeester Jan van Zanen. (Foto: Martijn Beekman)

Prinsjesdag verliep dit jaar minder rustig dan in andere jaren. Boeren en sympathisanten demonstreerden opzichtig langs de route van de glazen koets. Er klonk boegeroep en er waren omgekeerde vlaggen te zien. Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn de aangemelde demonstraties goed verlopen, maar was de inbeslagname van zes tractors onvermijdelijk.

“Op Prinsjesdag, een belangrijke dag voor de democratie, is er natuurlijk ruimte om meningen te uiten. Dat gebeurde veelvuldig, langs de route en tijdens de balkonscène. Daarnaast waren er vijf demonstraties aangemeld, die goed zijn verlopen”, blikt Van Zanen terug. 

Zes trekkers

Wel werden zes trekkers in Den Haag in beslag genomen. “In de nacht naar dinsdag bereikten ons signalen dat er tractoren onderweg waren naar Den Haag. Demonstreren mag, maar niet met groot materieel. Dat zou gevaar hebben opgeleverd voor de vele toeschouwers en overige mensen die vandaag in de stad waren. Daarnaast vormden zij een risico voor de verkeersveiligheid en de aanvoerroutes voor de hulpdiensten tijdens dit nationale evenement. Er werd daarom een noodbevel ingezet. Door de meeste mensen is hier gevolg aan gegeven. Toen, na een aantal keer waarschuwen en vorderen, een aantal tractorbestuurders zich niet aan de aanwijzingen van de politie hielden, zijn zes voertuigen in beslag genomen”, legt Van Zanen uit. 

Waardering

Van Zanen spreekt zijn grote waardering uit voor de politie, de marechaussee, defensie, de brandweer, de GGD en de collega’s van de gemeente. “Ze hebben vanaf vroeg in de ochtend op Prinsjesdag, en voorafgaand aan deze dag, hard gewerkt aan een goed verloop van de dag.”