De Vogelwijk in Den Haag verkozen tot beste buurt van Zuid-Holland

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pr)

De Vogelwijk in Den Haag is met het rapportcijfer 8,91 verkozen tot beste buurt van Zuid-Holland en Nederland.  Ook de Haagse Archipelbuurt doet het met het cijfer 8,83 bijzonder goed. Voorschoten komt met een 8,12 uit het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor als beste gemeente van Zuid-Holland uit de bus.

Inwoners van de buurt de Vogelwijk in Den Haag zijn het meest tevreden over de leefbaarheid van hun buurt, ze beoordelen de buurt met een rapportcijfer van 8,91. De buurt is tevens verkozen tot beste buurt van Nederland. Gemeente Voorschoten is met een rapportcijfer van 8,12 verkozen tot beste gemeente van Zuid-Holland. Dit blijkt uit het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor, het netwerk voor buren. Het onderzoek is in samenwerking met wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam uitgevoerd onder ruim 32.000 actieve Nextdoor-gebruikers. Landelijk gezien werd gemeente Bergen in Noord-Holland met een rapportcijfer van 8,48 verkozen tot beste gemeente van Nederland.

Zes thema’s

Het onderzoek richtte zich op zes belangrijke thema’s: het contact met buren, het helpen van buren, de sociale cohesie in de buurt, de voorzieningen in de buurt, de ervaren veiligheid in de buurt en gevoelens van eenzaamheid en sociaal vertrouwen. De resultaten laten zien welke sociale aspecten ervoor zorgen dat sommige buurten in Nederland beter gewaardeerd worden dan andere buurten.

Rust of reuring?

Welke aspecten vinden we het meest belangrijk bij het beoordelen van onze buurt? Een rustige woonomgeving (58,1%), een prettige omgang tussen buurtgenoten (53,8%), en een gunstige locatie en goede bereikbaarheid (53,3%) werden het vaakst benoemd. “Het belang dat wordt gehecht aan elk van deze aspecten is sterk afhankelijk van iemands woonplaats. Inwoners van de grote steden vinden een goede bereikbaarheid en groot aanbod van voorzieningen meer van belang, oftewel reuring. Voor inwoners van het platteland is er een grotere behoefte aan een rustige, veilige en schone omgeving, oftewel rust. Wel zien we dat beide groepen veel waarde hechten aan prettig buurtcontact”, aldus dr. Muis van de Vrije Universiteit Amsterdam.