Verdeeld over twee data ontvangen 10.000 studenten hun verblijfsdocument, uitgereikt door medewerkers van de IND.
Verdeeld over twee data ontvangen 10.000 studenten hun verblijfsdocument, uitgereikt door medewerkers van de IND. (Foto: Haagse Hogeschool )

10.000 internationale studenten halen verblijfsdocumenten op in De Haagse Hogeschool

Algemeen

Duizenden internationale studenten kwamen afgelopen zaterdag naar De Haagse Hogeschool om hun verblijfsdocumenten op te halen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Aanstaande zaterdag 24 september kan een tweede groep studenten hier opnieuw terecht. 

Om in Nederland te studeren hebben studenten van buiten de EU een verblijfsvergunningnodig. Zowel voor studenten als voor de IND biedt het voordelen om het uitreiken van die verblijfsdocumenten op een centrale manier te organiseren.

Meer studenten van buiten de EU

Dit jaar zijn tot en met juli 16.630 aanvragen ingediend bij de IND voor een studievergunning. Dit is een toename ten opzichte van 2021. Vooral studenten uit China, India en Amerika komen in Nederland studeren. In aanloop naar het nieuwe collegejaar komen verreweg de meeste aanvragen binnen. In een paar maanden tijd beoordeelt de IND al deze verzoeken die door de onderwijsinstellingen worden ingediend. De onderwijsinstellingen hebben dan al deels beoordeeld of de student aan de verblijfsrechtelijke voorwaarden voldoet. De IND toetst en besluit daarna binnen twee weken of iemand ook daadwerkelijk naar Nederland kan komen. Vrijwel iedereen krijgt een positief besluit.

Ontlasten van IND-loketten

Na een positief besluit wordt door de IND een verblijfsdocument uitgereikt waarmee een student kan aantonen in Nederland te mogen verblijven. Dit jaar is de uitreiking van deze verblijfsdocumenten centraal georganiseerd op twee dagen in Den Haag. Hier komt de overgrote meerderheid van de studenten van buiten de EU naar toe.

Oplopende wachttijden

Mensen die een verblijfsdocument op willen halen bij de IND hebben de laatste maanden te maken met oplopende wachttijden. Merel Hekker, manager dienstverlening IND: “Om ervoor te zorgen dat studenten toch in september in bezit komen van hun verblijfsdocument hebben we gekozen voor een andere aanpak. Met een centrale uitreiking zetten we onze medewerkers zo effectief mogelijk in en voorkomen we dat anderen langer moeten wachten vanwege de studiepiek.”  

26 onderwijsinstellingen

De Haagse Hogeschool heeft aangeboden om de centrale uitreiking te faciliteren op de hoofdlocatie, vlakbij NS-station Hollands Spoor. Er is nauw samengewerkt met de 26 betrokken onderwijsinstellingen om dit te organiseren. Zo zijn studenten verdeeld over de twee zaterdagen, elke dag heeft zeven tijdsloten van een uur. De onderwijsinstellingen zijn zelf verantwoordelijk voor een verdeling van hun studenten.

Soepele start

De Haagse Hogeschool zorgt dat voldoende faciliteiten beschikbaar zijn om de dagen soepel te laten verlopen. Marlies Rexwinkel, teamleider Inschrijvingen en International Office van De Haagse Hogeschool: “Het is een hele zorg minder voor nieuwe internationale studenten als ze snel kunnen beschikken over hun verblijfsdocument zodat ze zich kunnen richten op hun studie en medestudenten. Daar komen ze per slot van rekening voor. Als wij op deze manier kunnen bijdragen aan een soepele start van de studententijd van zoveel mogelijk internationale studenten hier in Nederland, dan doen we dat graag.”

Dagje Den Haag

Voor veel studenten van buiten Europa is het ophalen van hun verblijfsdocument in Den Haag een mooie eerste kennismaking met de hofstad. Velen van hen verlieten de Haagse Hogeschool met grote tevredenheid over de service die op deze manier geboden is. Ze vertelden snel en prettig geholpen te zijn door de medewerkers van de IND en uit te kijken naar hun verblijf in Nederland.

Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:28
Afbeelding
Dierenambulance krijgt stadspenning uitgereikt Algemeen 27 sep, 15:39
Afbeelding
Loosduinen is het eerste stadsdeel met een woongebouw met het Wonen met een Plus-concept Algemeen 27 sep, 15:25
Afbeelding
Dierenambulance Den Haag bestaat 50 jaar: ‘De vogels stonden kwetterend naast de receptie’ Algemeen 27 sep, 13:50
Afbeelding
Zó serieus neemt gemeente Den Haag het NK Tegelwippen Cultuur 27 sep, 10:14
Afbeelding
Na twee jaar weer kerstmarkt op het Lange Voorhout Algemeen 27 sep, 07:53
Afbeelding
Ook in Rijswijk lopen werkzaamheden WarmtelinQ vertraging op Algemeen 26 sep, 17:25
Afbeelding
Gemeente sluit convenant met bewindvoerders voor betere hulpverlening aan Haagse inwoners met schulden Algemeen 26 sep, 16:46
Afbeelding
Hagenaar opgepakt met twee wapens na winkeldiefstal 112-nieuws 26 sep, 16:21
Afbeelding
In Week tegen Eenzaamheid buurtdiners in Laak, Loosduinen en Ypenburg Algemeen 26 sep, 13:10
Afbeelding
46e editie CPC loop in Den Haag verloopt sfeervol Sport 25 sep, 18:32
Afbeelding
Twee aanhoudingen na overval op Esso in Ypenburg 112-nieuws 25 sep, 13:17
Afbeelding
Nieuwbouw boothuis KNRM Scheveningen en horeca Simonis gereed Algemeen 25 sep, 09:59