Hart voor Den Haag draagt Ralf Sluijs voor als kandidaat-voorzitter presidium

Algemeen
Ralf Sluijs is namens Hart voor Den Haag gemeenteraadslid.
Ralf Sluijs is namens Hart voor Den Haag gemeenteraadslid. (Foto: Martijn Beekman)

Hart voor Den Haag draagt Ralf Sluijs voor als kandidaat-voorzitter presidium Partijleider Richard de Mos: “Het is gebruikelijk dat de grootste partij de voorzitter van het dagelijks bestuur van de raad levert en met Sluijs dragen wij een uitstekende kandidaat voor.” De raad stemt dinsdag over de voordracht.

Partijleider Richard de Mos stelt dat zijn partij graag haar verantwoordelijkheid neemt in het dagelijks bestuur van de raad. “Het is goed gebruik dat de grootste partij de voorzitter levert en met Sluijs dragen wij een uitstekende kandidaat voor. De afgelopen jaren heeft hij, als lid van het presidium, laten zien dat het functioneren van de raad voor hem altijd voorop staat. En op de momenten dat hij als vervangend voorzitter de raad mocht voorzitten, deed hij dat met een zeker gemak, overwicht en humor ”, zegt De Mos die vindt dat ook het dualisme gediend is bij een presidiumvoorzitter van de grootste (oppositie)partij. “Een gezond tegenwicht aan de coalitiepartijen houdt iedereen scherp, het debat levendig en doet boven alles recht aan de verkiezingsuitslag.”

Versterken raad 

“Voor mij staat het als een paal boven water dat het presidium zich te allen tijde ten dienste stelt van de raad”, zegt Sluijs die zijn kandidatuur middels een brief toelicht aan de collega raadsleden. “Het dagelijks bestuur van de raad moet het smeermiddel zijn wat de kaderstellende-, controlerende- en volksvertegenwoordigende rollen van de raad zo soepel mogelijk laat lopen. Het goed kunnen functioneren van de raad in zijn geheel en van raadsleden als individu, staat voor mij als kandidaat-voorzitter met stip op nummer één.” 

Sluijs heeft zich de laatste jaren soms geërgerd aan het feit dat collegeleden vonden dat er teveel moties ingediend werden. “De instrumenten die raadsleden hebben zijn voor mij heilig. Zij mogen zich nooit beknot voelen bij het inzetten ervan. De wijze waarop er soms gesproken wordt over de ‘stortvloed aan moties’ doet mijns inziens dan ook geen recht aan de goede intenties die alle raadsleden ermee hebben.”

Dinsdag tijdens de installatieraad van het nieuwe college kiest de gemeenteraad ook de nieuwe voorzitter van het presidium.