Gevoelig voor prikkels? De Koninklijke Schouwburg heeft nu ook een rustruimte

Algemeen
Bezoekers die tijdens een voortelling overprikkeld raken kunnen naar de rustruimte.
Bezoekers die tijdens een voortelling overprikkeld raken kunnen naar de rustruimte. (Foto: pixabay)

In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag is permanent een rustruimte ingericht. Bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels kunnen zich daar voor, tijdens en na de voorstelling in alle rust terugtrekken. Zo wordt een prikkelarm theaterbezoek mogelijk gemaakt. 

De nieuwe rustruimte wordt op zondag 2 oktober geopend en voor het eerst in gebruik genomen tijdens de matineevoorstelling De eeuw van mijn moeder. Dan start ook de Week van de Toegankelijkheid die tot en met 8 oktober duurt. 

Voorbereiden

De rustruimte is bij iedere voorstelling te gebruiken. Daarnaast is er een keer per maand een voorstelling waarbij het hele bezoek prikkelarm gemaakt wordt. Bezoekers die daar gebruik van maken zitten op plaatsen in de zaal direct naast de rustruimte vanwaar je zelfs tijdens de voorstelling makkelijk de zaal kunt verlaten. Bezoekers krijgen vooraf meer informatie over het bezoek aan het theater om zoveel mogelijk te verduidelijken. Met foto’s en omschrijvingen en een duidelijke plattegrond kan iemand zich al helemaal voorbereiden. Met de zogenaamde ‘voorbij de rij verklaring’, hoeft iemand ook niet in de drukte bij de ingang te wachten. Je kan direct doorlopen naar een medewerker die je naar de rustruimte begeleidt. De voorstellingen zelf worden niet aangepast.

HNTonbeperkt

Al sinds 2018 maakt HNTonbeperkt voorstellingen toegankelijk voor doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden en voor bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels. Ieder jaar wordt de voorstelling rond Sinterklaas toegankelijk gemaakt voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking.

Ook in de Week van de Toegankelijkheid speelt op maandag 3 oktober de voorstelling Aeolus, die speciaal gemaakt is voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. De voorstelling speelt voor maximaal twee mensen met hun begeleiders. Er wordt een nieuwe omgeving gecreëerd waarin het publiek het verhaal kan beleven met licht, spel, beweging, geluid en zang. Zelfs ruiken en proeven.
Meer informatie over HNTonbeperkt en de agenda voor de komende periode via www.hnt.nl/onbeperkt .