Van alle gemeenten in Zuid-Holland is arbeidsparticipatie in Den Haag het laagst

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Vorig jaar had 69,4% van de Zuid-Hollandse beroepsbevolking een betaalde baan. De arbeidsparticipatie in Zuid-Holland ligt hiermee onder het landelijk gemiddelde: van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werkt 70,4%. Dit blijkt uit onderzoek van CVster.nl op basis van data van CBS en Eurostat.

In Pijnacker-Nootdorp is - naar verhouding - het grootste deel van de inwoners actief op de werkvloer. Van alle inwoners tussen de 15 en 75 jaar is hier namelijk driekwart werkzaam (75,7%), nergens in Zuid-Holland is het aandeel werkenden zo hoog. De top 5 gemeenten binnen de provincie is: Pijnacker-Nootdorp: 75,7%, Lansingerland: 75,6%, Hendrik-Ido-Ambacht: 75,4%, Hardinxveld-Giessendam: 75%, Midden-Delfland: 75%

Den Haag

In Den Haag ligt de arbeidsparticipatie het laagst: hier werkt slechts 65,1% van de beroepsbevolking. Ook in Rotterdam (65,9%), Wassenaar (66,3%) en Delft (66,9%) werkt een relatief klein deel van de inwoners ten opzichte van andere gemeenten.

Verschillen

De arbeidsparticipatie op de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt verschilt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt bijna driekwart (73,2%), terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (65,7%). Gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben zijn Pijnacker-Nootdorp (72,3%), Lansingerland (72%) en Midden-Delfland (71,6%). In Wassenaar hebben relatief gezien de minste vrouwen betaald werk (60,9%).

Oudere werkenden

Van alle 50- tot 64-jarige Nederlanders werkt inmiddels ruim driekwart. Vergeleken met twintig jaar geleden gaat het om een toename van 40,3%. Met dit aandeel oudere werkenden staat Nederland in de Europese top 10 werkende 50-plussers.