Opblaaskunst kleurt het Museumkwartier in Den Haag

Algemeen
Steve Messam verandert met zijn ballonkunstwerk de hardheid van de Gevangenpoort in een vrolijk bubbelende omhelzing.
Steve Messam verandert met zijn ballonkunstwerk de hardheid van de Gevangenpoort in een vrolijk bubbelende omhelzing. (Foto: The Hague & Partners / Pim Top)

Achteloos voorbijlopen aan Willem van Oranje op het Plein lukt momenteel niet. Hij draagt een enorm grote, groene zwemband. Het springt gelijk in het oog. En dat is ook de bedoeling van de enorme ballonnen die momenteel op vijf plekken in de binnenstad zijn te zien. 

De enorme BlowUp objecten zijn te vinden bij Museum de Gevangenpoort, het schelpenpad langs de Hofvijver, de Koninklijke Schouwburg, de Schoorsteenvegerstraat en het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein. Alle objecten zijn speciaal voor deze plekken gemaakt. 

Een keur aan internationaal werkende kunstenaars, onder wie enkele uit Den Haag, is verantwoordelijk voor de BlowUp Art. De tijdelijke ingrepen in de openbare ruimte van Steve Messam (Verenigd Koninkrijk), Marleen Sleeuwits (Den Haag), Adrianus Kundert (Berlijn) en Larissa Ambachtsheer (Den Haag) zetten de vertrouwde omgeving in een nieuw licht. Zo verandert Steve Messam de hardheid van de Gevangenpoort in een vrolijk bubbelende omhelzing. Een plek waar bezoekers doorheen kunnen lopen via een houten brug die in de onderdoorgang is gelegd. Marleen Sleeuwits fietste dagenlang door Den Haag om zuilen te fotograferen. Die verzameling voegt ze in allerlei groottes en kleuren toe aan het voorplein van de Koninklijke Schouwburg. Het werk van Larissa Ambachtsheer in de Schoorsteenvegersstraat vormt een opvallend kleurig contrast met de statigheid van het Lange Voorhout. 

De kunstwerken zijn nog te zien en met donderdag 13 oktober. BlowUp Art Den Haag is een productie van BinnenhofBuiten, een project van The Hague & Partners. BinnenhofBuiten organiseert evenementen en activiteiten tijdens de renovatie van het Binnenhof.