Mark Rutte onder de indruk van Westlandse Mechatronica-kampioenen ROC Mondriaan

Algemeen
Mark Rutte, Bas van der Mark en Ben van der Marel.
Mark Rutte, Bas van der Mark en Ben van der Marel. (Foto: ROC Mondriaan)

Op woensdag 28 september bracht minister-president Mark Rutte bij ROC Mondriaan aan de Tinwerf in Den Haag een bezoek aan Team Netherlands, het team van mbo-vakkampioenen dat deelneemt aan internationale vakwedstrijden. Hij sprak met Bas van der Mark (20) uit De Lier en Ben van der Marel (21) uit Maasdijk. 

Bas en Ben zijn vorig jaar afgestudeerd aan de School voor Technologie en Engineering in de vestiging van ROC Mondriaan bij MBO Westland in Naaldwijk. Zij zijn Nederlands kampioen Mechatronica en daarom lid van Team Netherlands. Bas en Ben spraken met de minister-president over hun vak en hun voorbereiding op de wedstrijden. Rutte was onder de indruk.

Worldskills Stuttgard

Bij ROC Mondriaan in Den Haag sprak de minister-president met twaalf jongeren uit elf verschillende beroepsrichtingen. Zij maken deel uit van Team Netherlands, een team van 21 Skills Heroes mbo-vakkampioenen die afgelopen maart tijdens het landelijke finale-evenement Skills The Finals goud behaalden. Hiermee kwalificeerden zij zich voor Team Netherlands en de internationale mbo-vakwedstrijden WorldSkills in Shanghai dat vanwege COVID-19 niet doorging. Er is een alternatief programma ontwikkeld onder andere komende week in Stuttgard waar Bas en Ben en het opnemen tegen 26 internationale Mechatronicateams. Zij zijn vanochtend vroeg met hun docent vertrokken naar Stuttgard. We volgen hun verrichtingen op de voet.


Bas van der Mark, Mark Rutte en Ben van der Marel - ROC Mondriaan

Topniveau

Bas en Ben over hun gesprek met Mark Rutte “Heel erg bijzonder om met de minister-president over ons beroep te kunnen vertellen. Hij was bijzonder geïnteresseerd en het was een leuk gesprek.” Ook Rutte reflecteert op het gesprek: “Vandaag heb ik vooral geleerd hoe complex al die vakken zijn. Als je op topniveau wilt presteren vergt dat een opleiding van jaren. Dat geldt ook voor bloembinders, lassers, kappers en al die andere beroepen.”

Vakmanschap

Rutte: “Het is fantastisch dat vmbo-leerlingen en mbo-studenten kunnen deelnemen aan vakwedstrijden. Het laat zien hoe belangrijk vakmanschap is en biedt studenten de mogelijkheid om te laten zien hoe goed zij ergens in zijn. Dat is goed voor de studenten en goed voor de promotie van het beroepsonderwijs.”