Harm van Benthem en Neo de Bono openen DaMoer.
Harm van Benthem en Neo de Bono openen DaMoer. (Foto: GvdIJ)

Sociaal wijkrestaurant DaMoer voorzichtig van start

Algemeen

De nieuwe ‘stadsoase’ DaMoer aan de Assumburgweg naast treinstation Moerwijk in Den Haag krijgt steeds meer vorm. Zaterdag werd het publieksterras van het sociaal wijkrestaurant officieel geopend door stadsdeeldirecteur Harm van Benthem en initiatiefnemer Neo de Bono van de Moerwijk Coöperatie.

Door Gerard van den IJssel

Op het terrein van het unieke buurtinitiatief DaMoer zat vroeger een pannenkoekenboerderij en later een Indonesisch restaurant. Daarna werd het enige tijd gekraakt door kunstenaars en arbeidsmigranten met psychische problemen. Vooral die laatste groep zorgde voor een grote puinhoop op het stukje natuur tussen de spoorbaan en de Assumburgweg. 

Levensgevaarlijk

Tientallen ratten namen het buitenterrein over en in het karakteristieke gebouwtje werd van alles gesloopt, waardoor een levensgevaarlijk situatie was ontstaan. “We zijn lang bezig geweest om alle schade te herstellen die door de krakers was aangericht”, zegt Neo de Bono. “De constructie van de boerderij en de stroomvoorziening is nu weer veilig.” Op de binnenmuren van de boerderij doen enkele psychotische graffititeksten nog aan de vorige bewoners herinneren.

Lange adem

“De komende maanden gaan we verder met het opknappen en dan kan hopelijk eind dit jaar het binnengedeelte van het restaurant open en kunnen wijkbewoners hier ook terecht voor een warme maaltijd”, vertelt De Bono. “DaMoer moet een plek worden waar biologisch en gezond eten op de kaart staat, waar mensen, al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen werken en leren. Waar eenzaamheid wordt bestreden en waar een groene en prikkelvrije omgeving geboden kan worden.” 

‘Dit moet een plek worden waar alles met liefde en zonder haast gebeurt’

Zo zijn er verder onder meer plannen voor een eetbaar bos en een plek waar kleine optredens kunnen plaatsvinden. “Voor dit project moeten we een lange adem hebben. Dit moet een plek worden waar alles met liefde gebeurt en zonder haast. Gelukkig krijg ik rugdekking van mensen als stadsdeeldirecteur Harm van Benthem en community builder Saskia de Vin.” Het stadsdeel stelde een subsidie beschikbaar voor de meest noodzakelijke werkzaamheden.

Ontmoetingsplek

Zo’n tachtig vrijwilligers hielpen het afgelopen anderhalf jaar tijdens zogenoemde DaMoer-dagen mee om het terrein op te knappen. In de voortuin staat nu een minicontainer, van waaruit drankjes en snacks worden geserveerd. In de achtertuin staat een kas, waar groenten en fruit geteeld zullen gaan worden. “Dit moet echt een ontmoetingsplek voor de wijk worden. Een plek ook waar iedereen iets aan kan bijdragen.”, zegt Neo de Bono. “We willen hier ook mensen gaan helpen om weer ergens betaald aan het werk te kunnen gaan. Dat kan beginnen als vrijwilliger met een vrijwilligersvergoeding en vanaf daar gaan we dan kijken welke regelingen er zijn om mensen verder te helpen en wat wij voor hen kunnen doen.”

Nieuwe ideeën

Mensen die mee willen helpen kunnen bijna elke dag terecht bij de nieuwe ‘stadsoase’ DaMoer aan de Assumbergweg naast treinstation Moerwijk. “Er is bijna altijd wel iemand”, zegt Neo. Op woensdag en zaterdag is het uitgiftepunt op het terras open voor een kopje koffie of iets anders. “Zolang het weer het toelaat, blijft het terras op die dagen gezellig open en is iedereen welkom. En wie weet ontstaan daar dan weer mooie nieuwe ideeën en samenwerkingen.”

Afbeelding
IJssculpturen op boulevard Scheveningen: Van Mesdag en Escher tot Keith Haring Algemeen 25 nov, 08:54
Afbeelding
Bon van 40 euro bij voedselpakket Voedselbank Haaglanden Algemeen 25 nov, 08:30
Afbeelding
Helm verplicht op snorfiets na studie van traumachirurg HMC Algemeen 24 nov, 15:01
Afbeelding
Den Haag Centraal opent inleverpunt plastic statiegeldflesjes Algemeen 24 nov, 11:10
Afbeelding
Waterschap bereidt Den Haag voor op klimaatverandering: meer waterbergingen en versterken van duinen Algemeen 24 nov, 10:52
Afbeelding
Stoomgroep West zoekt dringend nieuwe vrijwilligers: ‘We hebben zeker 15 man extra nodig’ Algemeen 24 nov, 10:38
Afbeelding
Haags stadhuis kleurt oranje: stop geweld tegen vrouwen! Algemeen 24 nov, 09:12
Afbeelding
Brand in woning in Bezuidenhout: twee volwassenen en baby naar ziekenhuis Algemeen 24 nov, 08:52
Afbeelding
Wie verdient dit jaar de Kartiniprijs? Nomineren kan tot 16 januari Algemeen 24 nov, 08:10
Afbeelding
Feest in De Passage: lichtjes kerstboom gaan aan! Algemeen 23 nov, 14:37
Afbeelding
Jaz’Elle is de stem van Den Haag Zuidwest Algemeen 23 nov, 13:10
Afbeelding
Nieuw in Den Haag: bezorgservice met versproducten van 17 lokale bedrijven Algemeen 23 nov, 12:55
Afbeelding
Harrie Jekkers krijgt eigen plein voor de Koninklijke Schouwburg Algemeen 23 nov, 11:16