Jan Luykenlaan in Moerwijk opgefleurd door jongeren

Algemeen
Stadsdeelwethouder Martijn Balster beplant de laatste bloembak.
Stadsdeelwethouder Martijn Balster beplant de laatste bloembak. (Foto: GvdIJ)

De Jan Luykenlaan in Moerwijk ziet er een stuk leuker uit dankzij jongeren uit de buurt die onder het motto ‘pimp your hood’ tientallen plantenbakken en vrolijke schilderingen hebben geplaatst. Stadsdeelwethouder Martijn Balster is trots op de buurtbewoners en belooft nog meer ondersteuning om de wijk te verbeteren.

Door Gerard van den IJssel

In de afgelopen zomermaanden werd, onder leiding van Raymond van Bohemen van Wijkz en Renate Stuger van Meion, begonnen met de opknapbeurt van de wat vervallen winkelstraat. “Er hebben zo’n dertig jongeren meegeholpen”, vertelt Raymond. “Eerst met ideeën uitwerken en daarna met de uitvoering.” Ook de woningcorporaties Vestia en Staedion werkten mee, net als de winkeliers, de community builder en andere welzijnsorganisaties in de wijk. Het resultaat is indrukwekkend. Elf grote bloembakken, zeventien kleine plantenbakken, één boombak bij de Buurtkamer en 25 beschilderde pilaren onder de winkelluifels geven de Jan Luykenlaan een frisse nieuwe aanblik. De pilaren zijn beschilderd met de vlaggen van herkomstlanden van buurtbewoners, zoals Turkije, Syrië, Marokko, Polen en Jamaica. Ook het Haagse geel-groen ontbreekt niet. Voor de barbier zijn op twee pilaren de traditionele schuine rode en blauwe strepen van de kappersbranche geverfd.

Onder de indruk

Alle houten bloembakken werden door de jongeren uit de wijk zelf in elkaar getimmerd en daarna gevuld met bij elkaar ruim 16.000 kilo aarde. “Dat was hard werken voor de jongeren”, vertelt Raymond. “Zeker voor de jongsten die nog nooit met tuingereedschap hadden gewerkt. Met kruiwagens en scheppen zijn we daar vele avonden mee bezig geweest.” In de bakken is een brede variatie aan groen geplant, zoals geraniums, taxussen en lavendel. Stadsdeelwethouder Martijn Balster mocht symbolisch de laatste bloembak vullen met planten. “Ik ben echt onder de indruk van wat ik hier zie”, aldus Balster. “Het is goed dat zoveel mensen, ondernemers en organisaties hieraan samen hebben gewerkt en laten zien dat zij samen de straat weer een fijne plek kunnen maken voor jong en oud.”

Wensenlijstje

Raymond van Bohemen van Wijkz en Renate Stuger van Meion maken van de gelegenheid gebruik om hun eigen wensenlijstjes bij de wethouder neer te leggen. “We hebben nu maar één deel van de straat kunnen opknappen”, zegt Raymond. “We hopen op extra geld zodat ook de rest van de straat bloembakken kan krijgen en mooi geschilderde pilaren. De winkeliers daar vragen er ook om.” Renate, die sinds anderhalf jaar werkt in Buurtkamer De Luyk, wijst op het grasveldje op het middenplein schuin aan de overkant voor de Marcuskerk. “We willen dat grasveldje opknappen en er een klein buurtpodium neerzetten. Ook willen we vaker straatfeesten organiseren om de mensen bij elkaar te brengen.” 

Vergunningensysteem

Wethouder Balster doet nog geen toezeggingen, maar kondigt wel een andere maatregel aan om de straat verder te verbeteren. “We gaan hier een vergunningensysteem voor ondernemers instellen. We hebben daar goede ervaringen mee in de Weimarstraat en gaan dat nu uitbreiden naar Den Haag Zuidwest. Daarmee wordt het dan een stuk makkelijker om malafide bedrijven uit de straat te weren. Dus het slechte eruit en het goede erin.”