Deze winter 120 plekken voor dak- en thuislozen in voormalig Rode Kruis Ziekenhuis

Algemeen
Wie geen dak boven zijn hoofd heeft, kan in de wintermaanden terecht in het voormalig Rode Kruis Ziekenhuis aan de Sportlaan.
Wie geen dak boven zijn hoofd heeft, kan in de wintermaanden terecht in het voormalig Rode Kruis Ziekenhuis aan de Sportlaan. (Foto: Pixabay)

In het voormalige Rode Kruis Ziekenhuis aan de Sportlaan komen deze winter 120 plekken voor 24-uurs opvang voor dak- en thuislozen. De voorzieningen zijn open van 1 november tot en met 31 maart. Hiermee komt het college de afspraken na die zijn gemaakt in het coalitieakkoord over de winteropvang.

Wethouder Mariëlle Vavier van Armoedebestrijding, Inclusie en Volksgezondheid, vindt het belangrijk dat er geen onzekerheid of onduidelijkheid is over de voorzieningen deze winter. “Dit aanbod is groter dan in voorgaande jaren. Een dak boven je hoofd is een mensenrecht en een belangrijke voorwaarde voor meedoen in de samenleving. Maar er is een groot woningtekort en het aantal mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats is daardoor enorm gestegen. De wooncrisis pakken we aan maar die is nog niet snel opgelost. Daarom ben ik blij dat we deze groep tijdens de wintermaanden kunnen opvangen.”

Begeleider en beveiligers

De opvang is toegankelijk voor dak- en thuisloze mensen met regiobinding rondom de gemeente Den Haag en voor kwetsbare dakloze mensen uit EU-lidstaten met een zorgvraag of ter overbrugging naar onderdak elders. Op de locatie zijn altijd begeleiders en beveiligers aanwezig. Ook wordt er samengewerkt met verschillende maatschappelijke partners. De buren van het ziekenhuis zijn geïnformeerd over de komst van de permanente winteropvang. Binnenkort organiseert de gemeente een bewonersbijeenkomst voor de buurt. De opvang opent op 1 november 2022 en sluit per 1 april 2023.

Winterkouderegeling

Naast de permanente winteropvang opent het college ook per 1 november een locatie voor de winterkouderegeling, zoals dat jaarlijks gebeurt.
De locaties voor deze winter zijn nog niet de structurele voorzieningen waarover in het nieuwe collegeakkoord afspraken zijn gemaakt. Daar wordt nog naar gezocht.