Laag inkomen? Vraag dan snel de energietoeslag van 1300 euro aan

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Veel mensen maken zich zorgen over hun energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen is er de energietoeslag van 1.300 euro. Maar nog niet iedereen die hier recht op heeft, heeft dit bedrag al aangevraagd. 

De energietoeslag is er voor mensen die een laag inkomen hebben, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of alleen AOW. Zij krijgen de energietoeslag automatisch en hoeven dus niets te doen. Maar ook wie werkt, kan een laag inkomen hebben. In dat geval is het mogelijk om zelf de energietoeslag aan te vragen bij de gemeente. Dit geldt voor alleenstaanden tussen 21 en 65 jaar die ongeveer €1.300 per maand verdienen. Voor samenwonenden of gehuwden tussen 21 en 65 jaar ligt de inkomens grens bij ongeveer 1.900 euro per maand. Voor gepensioneerden zijn de bedragen iets hoger. Ongeveer 1.450 euro voor alleenstaanden en ongeveer 1.970 euro voor samenwonenden of gehuwden. Sommige gemeenten houden iets lagere of hogere bedragen aan. Op de website van de gemeente staan welke bedragen in uw gemeente gelden.

In de meeste gemeenten kan de energietoeslag nog worden aangevraagd tot eind 2022. Ga daarvoor naar de website van de gemeente Den Haag en zoek op energietoeslag. Maar er zijn ook gemeenten die de loketten voor de aanvraag eerder sluiten. Vraag de toeslag daarom snel aan. 

De energietoeslag telt niet mee voor het inkomen. De toeslag heeft dus geen gevolgen voor uw uitkering.