Oude tassen en lakens krijgen nieuw leven in Moerwijk

Algemeen
Donne met tas en jas en Jose met laken en papier poseren naast deelnemer Jamal.
Donne met tas en jas en Jose met laken en papier poseren naast deelnemer Jamal. (Foto: GvdIJ)

De proef om met een speciale Spullenbox afval in te zamelen dat kan worden hergebruikt wordt flink uitgebreid. In Moerwijk wordt gezocht naar ongeveer 150 nieuwe deelnemers. Lakens en jassen die op die manier worden opgehaald, worden in de eigen wijk vervolgens gerecycled tot ansichtkaarten en tassen.

Door Gerard van den IJssel

Aan de pilot deden in Moerwijk vijftig huishoudens mee. Het project wordt nu uitgebreid naar in totaal duizend Spullenbakken in de Bomen- en Bloemenbuurt, Moerwijk en Vruchtenbuurt. Donne Bax van de organisatie Made in Moerwijk is één van de initiatiefnemers van de Spullenbak en werkt samen met de Haagse Milieu Services en de gemeente Den Haag. “Wij merkten dat het voor ons project om tassen van winterjassen te maken, steeds moeilijker werd om afgedankte kleding te krijgen. Door met speciale bakken heel gericht om specifieke spullen te vragen, denken we dat te kunnen oplossen.” De Spullenbak krijgt nu nog subsidie, maar moet zichzelf uiteindelijk kunnen bedruipen. “Veel ingezameld afval kan worden doorverkocht. Zo levert een kilo zwembandjes een euro op. Dat is niet veel maar alle kleine beetjes helpen.”

Herinnering

Made in Moerwijk zelf maakt draagtassen van de ingezamelde oude winterjassen. “We doen dat nu vier jaar. Elke tas is anders, omdat ook elke jas anders is.” De tassen worden onder meer op beurzen en online verkocht, maar soms ook weer teruggekocht door mensen die een jas hebben gedoneerd. “Als je bijvoorbeeld een oude jas van een overleden familielid hebt, is het toch een mooi aandenken om daar een tas van te laten maken, zodat je de herinnering bij je kan dragen?” In vier jaar tijd hebben de vier vaste medewerkers van Made in Moerwijk al honderden tassen gemaakt. “Heel soms geven we ook tassen weg aan mensen die zelf geen geld hebben om een tas te kopen.” Mensen die geen Spullenbak hebben of willen, maar wel een winterjas willen doneren kunnen terecht bij Made in Moerwijk aan het Westhovenplein.

Alpaca’s

Een paar huizenblokken verder zit aan de rand van park Overvoorde het participatiecentrum van Middin, waar mensen met een verstandelijke beperking een zinnige én leuke dagbesteding hebben. De locatie is vooral bekend om de drie alpaca’s die er rondlopen. Sinds zes jaar wordt op ‘de Gunter’ papier gemaakt van oude lakens. Coördinerend begeleider Jose Rol laat zien waar de deelnemers de lakens in kleine stukjes knippen zodat ze vervolgens in een machine tot pulp kunnen worden gemalen. Deelnemer Jamal el Aouni toont de grote pers waarmee het water uit de pulp wordt gehaald. Uiteindelijk worden van de zo gemaakte papiervellen enveloppen en kaarten gemaakt. “We hebben een paar vaste opdrachtgevers, zoals Briefkaars.nl”, vertelt Jose Rol. “En we hebben een eigen kaartenlijn gemaakt met afbeeldingen van alpaca’s. Die verkopen we voor 1,50 euro per stuk via Facebook en Instagram. En we werken aan het opzetten van een klein winkeltje voor voorbijgangers.” Jose hoopt dat de nieuwe Spullenbak zorgt voor extra aanvoer van beddengoed. “We hebben vooral behoefte aan witte lakens.” Aanmelden als deelnemer aan het inzamelingsproject met de Spullenbak kan op Spullenbak.nl. Naast lakens en jassen is ook behoefte aan gordijnen, computerspullen, shampooflessen, zwembandjes en andere opblaasbare plastic dingen, kleding, boeken, speelgoed, leer en plastic tasjes. Het ingezamelde afval wordt gebruikt voor het maken van nieuwe spullen, zoals meubels, snijplanken, interieuraccessoires, tuinslangen, laarzen, slippers, tassen, afvalbakken, portemonnees, wijnzakken en sleutelhangers.