Vogelopvang De Wulp wil geld van Den Haag én buurgemeenten

Algemeen
Bestuurslid Jeroen Melcherts: “Je kan geen geld uitgeven dat er niet is.”
Bestuurslid Jeroen Melcherts: “Je kan geen geld uitgeven dat er niet is.” (Foto: GvdIJ)

Vogelopvang De Wulp aan de Heliotrooplaan in Den Haag maakt zich grote zorgen over de toenemende druk op de organisatie door de sluiting van Wildopvang Zuid Holland in Delft. Het Haagse vogelasiel verwacht een sterke stijging van het aantal vogels dat geholpen moet worden, maar heeft daarvoor niet genoeg financiële middelen.

Door Gerard van den IJssel

De opvang in Delft sluit eind dit jaar definitief de deuren, maar vangt sinds een maand al geen dieren meer op. De mogelijkheden tot opvang en herstel voor wilde probleemvogels in Zuid-Holland zijn daarmee teruggebracht tot voornamelijk vogelopvang De Wulp in Den Haag en Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. De Delftse wildopvang hielp jaarlijks zo’n 3.500 vogels, die nu dus naar Den Haag en Rotterdam zullen moeten worden gebracht. “En dat terwijl wij hier al elk jaar tussen de 8.000 en 10.000 vogels helpen”, zegt bestuurslid Jeroen Melcherts van De Wulp. “We willen natuurlijk geen vogels weigeren, maar wat doen we als het geld echt op is en we geen voedsel en andere spullen kunnen kopen om de gewonde dieren te helpen? Daar maken we ons wel zorgen over.”

Goede voorbeeld

Bij Vogelopvang De Wulp werken drie professionals en ongeveer vijftig vrijwilligers. Juist door die grote betrokkenheid van onbetaalde en daarmee onmisbare medewerkers lukt het de organisatie om de kosten voor de opvang te beperken tot ongeveer 25 euro per vogel. “Subsidies van de gemeente Den Haag of andere gemeenten krijgen wij niet”, vertelt Jeroen Melcherts. “Nagenoeg alle kosten die wij maken, worden nu nog betaald vanuit donaties van particulieren en legaten. Maar dat is eigenlijk een onzekere basis. Je moet elk jaar maar hopen dat er genoeg mensen geld aan ons willen geven.” 

‘Je moet elk jaar maar weer hopen dat er genoeg mensen geld aan ons willen geven’

Melcherts heeft daarom zijn zinnen gezet op een deel van de subsidie die Wildopvang Zuid Holland kreeg van de gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg en Lansingerland. “We hopen dat het geld dat door de sluiting van het centrum in Delft vrijkomt, eerlijk kan worden verdeeld over onze opvang en die in Rotterdam.” Ook hoopt het bestuurslid dat andere gemeenten in de regio, het liefst met Den Haag voorop, het goede voorbeeld dan snel zullen volgen. “Het zou een goede zaak zijn als gemeentes en haar inwoners gaan beseffen dat ook de probleemvogels aandacht verdienen. Zolang inwoners kunnen genieten van de natuur in hun eigen omgeving en de natuur toch van iedereen is, hoort verantwoordelijk nemen voor de eigen probleemvogels daar ook bij.”

Ondenkbare

De Wulp is een onderdeel van de Haagse Vogelbescherming en verzorgt alleen in het wild levende vogels die door menselijk toedoen in de problemen zijn gekomen. Dit kan van alles zijn: denk aan het verkeer, katten en honden, visdraad en haak, ramen, vergif en mishandeling. “Omdat de opvang tevens een kustopvang is, krijgen wij ieder jaar ook tientallen olieslachtoffers van vogels die uit zee zijn gered.” Mocht het niet lukken om bij de gemeenten geld voor de Haagse volgelopvang te krijgen, dan sluit Jeroen Melcherts niet uit dat het ondenkbare toch denkbaar wordt. “Je kan geen geld uitgeven dat er niet is. Als we aan het eind van het jaar geld tekort komen, kan het gebeuren dat we nee moeten gaan zeggen tegen mensen die gewonde vogels komen brengen. Maar ik hoop echt dat het zover niet komt.”