Richard de Mos bedankt voor BVNL-lijsttrekkerschap: ‘Proces blokkeert mijn politieke carrière’

Algemeen
Richard de Mos vindt dat zijn politiek carrière stelselmatig wordt geblokkeerd.
Richard de Mos vindt dat zijn politiek carrière stelselmatig wordt geblokkeerd. (Foto: Martijn Beekman)

De langlopende strafzaak tegen Richard de Mos raakt hem niet alleen lokaal, maar ook landelijk. De voorman van Hart voor Den Haag heeft bedankt voor het BVNL-lijsttrekkerschap bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 en de Eerste Kamer. Naar eigen zeggen omdat hij het mentaal en fysiek niet kan opbrengen om tegelijkertijd de politieke en juridische strijd aan te gaan.

“BVNL-Kamerlid Wybren van Haga had mij graag bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 als lijsttrekker van Zuid-Holland gepresenteerd. Ook op de lijst van de Eerste Kamer pronkte mijn naam als lijsttrekker op de conceptlijsten”, aldus De Mos. Vanwege de rechtszaak die in januari start heeft hij moeten bedanken voor de eervolle posities. “Geestelijk en fysiek kan ik het niet opbrengen om de politieke strijd aan te gaan met de gevestigde partijen. Begin volgend jaar heb ik al mijn energie nodig om samen met advocaat Peter Plasman het enige juiste te bewerkstelligen: volledige vrijspraak en rehabilitatie van mijn persoon.”

Beschuldigingen

Richard de Mos wordt verdacht van corruptie. Drie jaar geleden viel de Rijksrecherche de woningen en werkkamers binnen van Richard de Mos en Rachid Guernaoui, destijds wethouders in Den Haag. 23 januari begint het proces tegen de twee oud-wethouders. De Mos en Guernaoui hebben de beschuldigingen altijd tegengesproken. Ze erkennen dat de partij financieel is gesteund door lokale ondernemers, maar bestrijden dat zij daarvoor wederdiensten hebben geleverd.

Gesaboteerd

“Het politiek proces blokkeert mijn politieke carrière”, stelt De Mos. “Voor het volstrekt legaal ophalen van wat partijdonaties word ik nu al meer dan 3 jaar achtervolgd door knotsgekke beschuldigingen van het Openbaar Ministerie. In plaats van die beschuldigingen kort na de heftige invallen in onder meer mijn woning bij de rechter hard te maken, wordt mijn politieke carrière stelselmatig gesaboteerd. Daarmee is het handelen van het OM allang een politiek proces geworden,” aldus De Mos. Hij vindt dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 duidelijkheid had moeten zijn. “Dan had ik als voorman van de grootste partij eerste locoburgemeester en wethouder in Den Haag geweest en had de kiezer waar gehad voor zijn stem.”

Zijlijn

Van Haga stelt een vreselijk teleurgestelde De Mos tegenover zich gehad te hebben. “In het belang van Nederland had De Mos graag de kar getrokken. Hij is fel gekeerd tegen het voor boeren desastreuze stikstofbeleid en de door het kabinet opgelegde dwang en drang bij het opvangen van asielzoekers. Maar in plaats te knokken voor een beter en ondernemend Nederland, staat hij vanwege een tergend langzame rechtsgang met handen en voeten gebonden aan de zijlijn”, aldus Van Haga.