Proef met gedeelde elektrische bestelbus voor ondernemers Denneweg

Algemeen
Wethouder Kapteijns overhandigt sleutel bestelbus aan Rob Bouwer (voorzitter winkeliersvereniging Denneweg)
Wethouder Kapteijns overhandigt sleutel bestelbus aan Rob Bouwer (voorzitter winkeliersvereniging Denneweg) (Foto: gemeente Den Haag)

De gemeente Den Haag start met een proef waarbij de ondernemers van de Denneweg twee maanden lang gebruik kunnen maken van een gedeelde elektrische bestelbus. Het gebruik van de bus is gratis en de afstemming van gebruik gaat via een app. 

Op deze manier wordt onderzocht hoe de overstap naar elektrisch rijden bevalt en hoe deelmobiliteit wordt ervaren. Dit is nodig omdat in de binnenstad van Den Haag in 2025 geen bestelbusjes op benzine of diesel mogen rijden in verband met de CO2-uitstoot..

Vanaf 1 januari 2025 krijgen Den Haag is niet de enige stad die vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone krijgt, nog 26 andere gemeenten in Nederland vervuilende busjes die bedrijven bevoorraden, weren. Dit betekent dat logistiek alleen met uitstootvrije vrachtwagens en bestelbussen gedaan mag worden en op de meest efficiënte manier.

Schone lucht

Wethouder duurzaamheid Arjen Kapteijns: “We willen stevig inzetten op de overgang naar emissievrij vervoer in de stad. Zo krijgen we een leefbaarder Den Haag met schone lucht en minder verkeer in de binnenstad. Initiatieven zoals de proef op de Denneweg juich ik dan ook ten harte toe”

Overstappen

2025 Lijkt nog ver weg, maar voor ondernemers kan het betekenen dat zij met hun huidige voertuig niet meer binnen de centrumring tot aan het Telderstracé kunnen komen. Het is daarom goed om op tijd na te denken over het meest geschikte vervoermiddel. De gemeente sloot de handen ineen met Leaseplan en Zeeuw en Zeeuw voor deze pilot.