V.l.n.r. Maaike Kraaijeveld Jeanneau van Beurden en Ron Fresen.
V.l.n.r. Maaike Kraaijeveld Jeanneau van Beurden en Ron Fresen. (Foto: pr)

Ron Fresen en Maaike Kraaijeveld keren met politieke talkshow Spuigasten terug in Haagse journalistiek

Algemeen

Voormalig politiek verslaggever bij de NOS Ron Fresen en voormalig journalist bij AD Haagsche Courant Maaike Kraaijeveld presenteren vanaf december dit jaar het politieke praatprogramma Spuigasten bij de Haagse lokale omroep Den Haag FM.

Samen met de jonge en talentvolle journalist Jeanneau van Beurden zullen zij op de zaterdagochtenden om beurten de Haagse stadspolitiek onder de loep nemen vanuit de studio in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Daarmee nemen ze het stokje over van journalist-presentator Ivar Lingen, die het programma bedacht en sinds januari 2019 onafgebroken presenteerde. Lingen start per december als redactiechef bij Omroep West en kan daardoor Spuigasten niet meer voortzetten.

Heel blij

“Ik ben heel blij met de inzet en commitment van Ron, Maaike en Jeanneau om een politiek programma te maken en te behouden voor Den Haag”, zegt Lingen. “Ik heb veel vragen gehad over de toekomst van dit programma, dus het wordt sowieso gewaardeerd dat zij dit oppakken. En ik waardeer het zelf ook enorm. Het is toch een beetje mijn kindje dat ik loslaat.”

Journalistieke zwaargewichten

Hoofdredacteur van Den Haag FM Henk Ruijl is heel blij dat journalistieke zwaargewichten Fresen en Kraaijeveld zich aan het programma willen binden. “Het is voor de stad én voor de zender heel belangrijk dat het programma blijft bestaan. Een lokale omroep als de onze moet het Haagse stadsbestuur blijven controleren. Dat doen we al dagelijks op onze website en app en op radio. Met Spuigasten laten we zien dat we die taak heel serieus nemen.”

‘Fantasticht om terug te gaan naar waar mijn journalistieke roots liggen’

“Ik vind het fantastisch om terug te kunnen gaan naar waar mijn journalistieke roots liggen en om na jaren Binnenhof weer wat terug te doen voor de stad Den Haag”, zegt Fresen. “En als ik zo kan meehelpen aan het voortbestaan van een belangrijk lokaal politiek programma, graag!”

“Steeds minder mensen lijken te beseffen dat we als inwoners van onze mooie stad zelf invloed hebben op hoe het er hier uitziet en gaat”, aldus Kraaijeveld. “Dat bepalen ‘zij van de politiek’ niet alleen, dat doen we als het goed is met elkaar. Dan moet je natuurlijk wel weten wat er speelt. En díe onmisbare informatie help ik met Spuigasten graag naar iedere Hagenaar en Hagenees brengen.”

Belangrijk

 “Als verslaggever krijg ik de verschillende verhalen vanuit de stad voortdurend mee”, zegt Van Beurden. “Om daar nu inhoudelijk met politici over door te kunnen praten vind ik belangrijk en onwijs leuk om te doen. Ik kijk er enorm naar uit het programma voort te zetten!”

Wethouders en raadsleden

In Spuigasten schuiven wekelijks Haagse wethouders en raadsleden aan om actuele politieke onderwerpen te bespreken. Het programma leidde meerdere keren tot vragen in de Gemeenteraad. Ook landelijke politici die in Den Haag wonen zijn vaak achter de microfoon te vinden. Daarmee heeft Spuigasten ook landelijk bereik. Zo haalde het programma in april 2021 de landelijke media toen Minister van Staat Herman Tjeenk Willink zich in Spuigasten uitsprak over zijn mogelijke rol als informateur in de kabinetsformatie.

Uitzendingen

Spuigasten wordt wekelijks op zaterdag tussen 11:00 uur en 12:00 uur uitgezonden op Den Haag FM. 

Afbeelding
Gewonde bij botsing tram en auto op de Fruitweg 112-nieuws 3 dec, 16:51
Afbeelding
Actie Ouderenfonds: stuur een kerstkaart naar een eenzame oudere Algemeen 3 dec, 11:30
Afbeelding
Met wintertaxi van De Zonnebloem naar kerstdiner bij familie of vrienden Algemeen 3 dec, 09:49
Afbeelding
Wel of geen vergunning nodig voor zonnepanelen? Check deze website! Algemeen 2 dec, 11:39
Afbeelding
Raad stemt in met ontwikkelvisie Laakhavens: 9.000 woningen erbij Algemeen 2 dec, 08:21
Afbeelding
Agent raakt gewond in Haagse Schilderswijk na overwinning Marokko UPDATE 1 dec, 19:24
Afbeelding
Je kunt nu inschrijven voor een moestuin in Den Haag, maar wees er wel snel bij! Algemeen 1 dec, 14:18
Afbeelding
Quinn en Huub uit Zuid-Holland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 1 dec, 13:40
Afbeelding
Werk aan nieuwe entree verandert Deltaplein Kijkduin in bouwput Algemeen 1 dec, 10:40
Afbeelding
230.000 Haagse huishoudens hoeven straks hun plastic afval niet meer te scheiden Algemeen 30 nov, 14:52
Afbeelding
Loosduiner Bert Bakker is een supervrijwilliger: hij draaide weken van 80 uur Algemeen 30 nov, 12:55
Afbeelding
Bewoners winnen Haagse Taalstrijd van ambtenaren en raadsleden Algemeen 30 nov, 08:55
Afbeelding
Dierenambulance redt velduil die op onverwachte plek werd gevonden Zorg 29 nov, 20:57