Haags stadhuis kleurt oranje: stop geweld tegen vrouwen!

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

In het kader van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen kleurt de voorgevel van het Haagse stadhuis vrijdag 25 november weer oranje. De verlichting is onderdeel van de internationale Orange the World-campagne van UN Women. 

Met deze campagne vraagt de gemeente Den Haag aandacht om gendergerelateerd geweld te stoppen. Dit is geweld vanwege iemands sekse of gender. Wethouder Mariëlle Vavier verricht vrijdagavond om 19.00 uur de uitlichting van het Haagse stadhuis in oranje. Oranje is de kleur van de wereldwijde campagne en staat symbool voor de zonsopgang: een nieuwe dageraad in een toekomst zonder geweld. Tijdens de openingsceremonie draagt Nart Alghabbach, een van de Jonge Stadsdichters van Den Haag een zelfgeschreven gedicht voor over gendergerelateerd geweld.

Talkshow 30 november

Op woensdagmiddag 30 november organiseert gemeente Den Haag een talkshow in theater De Vaillant over gendergerelateerd geweld. De talkshow wordt live gestreamd op otwdenhaag.nl. Journalist Hassnae Bouazza voert met experts en ervaringsdeskundigen een tafelgesprek over ervaringen, preventie en femicide. Aan tafel zitten experts van kennisinstituut Atria en Transgender Netwerk Nederland, schrijver en actrice Nazmiye Oral (maker van de Geweld Verhalen Karavaan, en een ervaringsdeskundige . Ook is er een optreden van de in Iran geboren zangeres Balout Kahzraei.

De talkshow duurt van 16.00-17.00 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden kan door een mail te sturen naar emancipatie@denhaag.nl. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje. Adres: Hobbemastraat 120.

Koorenhuis ook oranje

De coördinatie van de Orange the World-campagne in Nederland is in handen van UN Women Nederland en de vrouwenorganisaties Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Zij organiseren diverse activiteiten in het kader van Orange the World. Zo wordt onder meer Het Koorenhuis oranje verlicht. Ook wordt er op scholen aandacht besteed aan de campagne en is er een stoeptegelactie. Ook wordt er op scholen aandacht besteed aan de campagne.