Den Haag Centraal opent inleverpunt plastic statiegeldflesjes

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Reizigers kunnen vanaf dinsdagmiddag 29 november op Den Haag Centraal hun lege plastic flesjes met statiegeld inleveren. NS heeft het streven om uiteindelijk op 50 stations innamepunten voor statiegeldflesjes te hebben. 

Op ieder klein flesje zit 15 cent statiegeld, op grote flessen zit 25 cent. Bij het inleveren van een flesje krijgen reizigers meteen het geld terug op hun rekening via Tikkie. Op Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen nog dit jaar plastic flesjes ingenomen worden. Dat zijn meer dan 15 miljoen kleine plastic flesjes per jaar die alleen al op deze 5 grote stations ingezameld zouden kunnen worden, blijkt uit afvalanalyses gedaan in 2019 op deze stations.
De landelijke doelstelling is om 90 procent van alle PET in te zamelen en opnieuw te gebruiken. Voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes werden er ieder jaar 36 miljoen plastic flesjes weggegooid op de stations en in treinen in Nederland.

5.500 flesjes

De eerste automaat wordt geplaatst in de stationshal op station Den Haag Centraal, vlak bij de Kiosk. In totaal komen er drie automaten op station Den Haag Centraal waar reizigers lege plastic flesjes kunnen inleveren. Dagelijks worden er op station Den Haag Centraal ongeveer 5.500 flesjes weggegooid. Met de komst van deze inlevermachines hoopt NS dat deze flesjes weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Om dit zichtbaar te maken voor reizigers zullen er op dinsdag 29 november grote bigbags in de stationshal staan met 5.500 plastic flesjes.