Partij voor de Dieren wil in 2023 verbod op vuurwerk in Den Haag

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt wordt tijdens oudjaar 2023 geen vuurwerk meer afgestoken in Den Haag. Raadslid Robin Smit komt met een voorstel tijdens de raadsvergadering van 1 december om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden.

Doel is om de overlast en schade te voorkomen. Volgens de partij is zo’n verbod beter voor mens, dier en milieu. Smit spreekt van een gitzwarte traditie. “Al jaren pleiten vele dierenorganisaties, burgemeesters, artsen, politie en brandweer voor een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk. Jaarlijks wordt Den Haag opgeschrikt door verhalen van dieren die zijn weggelopen of verongelukt. Ook belanden vele mensen op de eerste hulp. Milieudiensten rapporteren schade aan bodem en grondwater, maar ook extreme luchtvervuiling. “Alles bij elkaar heeft de stad te maken met torenhoge schade. Kortom het is een traditie die op knappen staat”, aldus Smit (PvdD).

Aftellen richting vuurwerkvrije stad

De afgelopen twee jaar was door corona een landelijk vuurwerkverbod ingesteld. Tijdens die jaarwisselingen viel de schade vele malen lager uit dan voor het vuurwerkverbod. Landelijk pleit de Partij voor de Dieren samen met GroenLinks voor verbod op consumentenvuurwerk. Grote steden als Amsterdam en Rotterdam voeren dit jaar zelf een lokaal afsteekverbod op vuurwerk in. “Den Haag moet niet achterblijven en bij de volgende jaarwisseling vuurwerkvrij zijn, zegt Smit.